Mindfulness voorkomt terugkeren depressie

Getty Images

BAARN - Mindfulness kan bij mensen met terugkerende depressies een terugval voorkomen. Ook tijdens een bestaande depressie vermindert het de symptomen.

Zestien procent van de bevolking kampt tenminste één maal in het leven met een depressieve periode. De kans op terugkeer neemt na elke depressie toe. Bij terugkerende depressies worden meestal antidepressiva voorgeschreven, maar deze behandeling heeft bijwerkingen en is niet ideaal.
 
Minder symptomen
Een andere mogelijkheid is een op mindfulness gebaseerde cognitieve psychotherapie (MBCT). MBCT bestaat uit acht wekelijkse groepssessies van tweeënhalf uur en een stille dag van zes uur meditatie. Daarnaast doen de
deelnemers zes dagen per week ongeveer drie kwartier per dag oefeningen.

Onderzoek
De onderzoekers verdeelden ruim tweehonderd patiënten in twee vergelijkbare groepen. De controlegroep kwam op de wachtlijst voor MBCT en kreeg ondertussen een gewone behandeling, bijvoorbeeld antidepressiva. De andere groep kreeg zowel een gewone behandeling als mindfulness training.

Alle patiënten waren minstens drie maal depressief geweest. In beide groepen zaten zowel mensen die tijdens de behandeling een depressie hadden, als mensen die tijdens de behandeling niet depressief waren.

Resultaat
Na afloop van de training hadden de patiënten in de mindfulnessgroep significant minder depressieve symptomen dan die in de controlegroep. Ze tobden ook minder en hadden minder last van malende gedachten dan de controlegroep.

Bron 
  • Radboudumc