Sporten goed voor geestelijke gezondheid

Getty Images

BAARN - Dat sporten ook goed is voor je geest is algemeen bekend. Onderzoek laat nu zien dat dit mogelijk komt door een beter lichaamsbeeld en de sociale aspecten van sport.

Dat stellen onderzoekers van het Trimbos-instituut en de Vrije Universiteit. Zij maakten gebruik van de gegevens van ruim 7000 Nederlandse middelbare scholieren die deelnamen aan de Health Behaviour in School-Aged Children Survey (HBSC).

Verklaringen
Jongeren die lichamelijk inactief waren, hadden een groter risico op geestelijke gezondheidsproblemen als depressieve gevoelens, angst en agressief gedrag. De onderzoekers testten twee mogelijke verklaringen voor dit verband en beide verklaringen leken invloed te hebben. Sporten verbetert het zelfbeeld van jongeren en leidt tot positieve sociale contacten.

Lichamelijk
Psychosociale factoren lijken een deel van het verband tussen lichamelijke activiteit en geestelijke gezondheid te verklaren. Het effect is echter beperkt en andere factoren, zoals bijvoorbeeld de effecten van sporten op het lichaam spelen waarschijnlijk ook een belangrijke rol.

In vervolgonderzoek kijken de wetenschappers naar de invloed van de aard van de lichamelijke activiteit (bijvoorbeeld het type sport) en de context (individueel of georganiseerd). De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Psychological Science.

Bron 
  • Trimbos-instituut