Te moe om te sporten

Getty Images

Ik ben een moeder van een meisje van 2 jaar. Door haar heb ik niet veel tijd om te bewegen. Hoe kan ik toch nog een beetje sporten? Ik ben totaal opgebrand doordat ze veel energie vraagt.

Hendrika

Anne van der Veen, psycholoog

Verplichtingen zijn de normale taken die je als volwassene op je neemt, zoals het huishouden, voor de kinderen zorgen en werk. Om aan alle verplichtingen te voldoen, moet je je inspannen en het overzicht bewaren. Je dochter van twee vraagt te veel energie. Er blijft nu kennelijk te weinig tijd over voor rust, ontspanning en sport. Daardoor voel je je nu opgebrand, vermoeid en uitgeput en uiteindelijk kom je tot niets meer.

De vraag is: hoe komt het dat je dochter van twee zo'n aandacht vraagt en ook krijgt? Hoe zit het thuis met Rust, Regelmaat en Reinheid? (De drie R-en.) Soms willen we te veel, wordt er te veel van ons gevraagd, zitten de omstandigheden tegen of ervaren we te weinig steun uit onze omgeving. Soms kunnen we geen 'nee' zeggen.

Dat geeft extra spanning. Als we niet (meer) met die spanning om kunnen  gaan, raken we overbelast. Je verliest het overzicht en raakt de greep op de situatie kwijt. Wanneer het je niet lukt iets aan de situatie te veranderen, raak je overspannen. Het lukt dan niet meer om je normale bezigheden te plannen.

Overspannen

Iedereen kan opgebrand of overspannen raken, maar het komt het meeste voor bij jongvolwassenen, harde werkers en mensen die geen 'nee' kunnen zeggen. Grenzen stellen naar je dochter toe wordt heel belangrijk. De dingen waardoor je opgebrand bent geraakt, lossen zich meestal niet vanzelf op.[ITEMADVERTORIAL]

Bedenk hoe je de omstandigheden (thuis of op je eventuele werk) kunt verbeteren, zodat ze minder spanning geven. Bijvoorbeeld door je leven anders te organiseren, of door problemen te bespreken en aan te pakken. Soms is het nodig keuzes te maken, een aantal verplichtingen te laten vallen en sommige taken over te dragen.

Reserveer eens een aantal uren voor jezelf om uit te rusten en om dingen te doen die je afleiden en helpen te ontspannen. Ontspannen doet ieder op zijn eigen manier. Uiteindelijk moet het lijstje met wat we 'moeten' in evenwicht zijn met het lijstje van zaken die we graag 'willen'. En dat laatste is in jouw geval thuis fitnessen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.