zaterdag, 2 juli 2022

Vaker depressie bij hoge studieschuld

Jongeren met een hoge studieschuld hebben vaker last van depressies. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of South Carolina.

Katrina Walsemann gebruikte gegevens uit de National Longitudinal Survey of Youth 1997, een representatieve steekproef van Amerikaanse studenten. Hiervoor beantwoordden 25- tot 31-jarigen vragenlijsten.

Ze ontdekte dat jongeren die hogere schulden hadden overgehouden aan hun studietijd vaker aangaven dat ze kampten met depressieve symptomen. Dit verband bleef overeind na correctie voor andere factoren zoals de financiële situatie van hun ouders en de sociaal-economische status gedurende hun jeugd.

Stress

"We vermoeden dat een van de redenen dat dit type lening zoveel stress oplevert het feit is dat je studieschuld je je hele leven achtervolgt, totdat je deze hebt afbetaald", aldus Walsemann.

Walsemann geeft aan dat er meer onderzoek nodig is naar dit probleem, vooral met het oog op de mogelijke gevolgen van studieschulden voor andere grote beslissingen, zoals beroepskeuze en het eventuele uitstellen van huwelijken en het krijgen van kinderen. Net als in Nederland moeten Amerikaanse studenten steeds meer geld lenen om te kunnen studeren.
 

Trefwoorden:
Bron(nen):