maandag, 26 september 2022

Verder met een depressie

Momenteel zit ik, volgens mijn huisarts in een depressie. Werken doe ik 40 uur per week. Mijn lijf geeft aan dat ik niet meer kan, maar financieel kan ik niet korter werken. Moe ben ik al met het opstaan, ik weet niet meer wat ik hier aan kan doen. Ik ben 8 jaar geleden gescheiden, ben hierdoor het contact verloren met mijn vier kinderen en twee jaar geleden is ook nog mijn moeder overleden. Ik zie het niet meer zitten, hoe moet ik nu verder?
Ingrid

Linsy Hellegers, psycholoog

Allereerst wil ik je zeggen dat het heel erg goed en dapper is dat je dit met je huisarts hebt besproken. Dat is een hele belangrijke en vaak moeilijke stap. Je erkent daarmee dat het niet goed met je gaat en dat is de eerste stap naar herstel.

Mensen die depressief of burnout raken zijn vaak doorzetters en perfectionisten, die gewend zijn het allemaal zelf op te knappen. Hulp vragen is dan des te moeilijker.

Neem rust

Je hebt een hele moeilijke periode achter de rug waarbij er jarenlang veel van je veerkracht is geëist.  Je hebt blijkbaar zoveel energie verbruikt om je door deze periode heen te worstelen, dat ook je reserves nu helemaal op zijn. Het is dus niet vreemd dat je naar rust verlangt. Alleen je hoofd lijkt je hart de baas te zijn en geeft je allerlei redenen om die rust niet te nemen. Inmiddels is het niet alleen je hart, maar je hele lichaam dat om rust schreeuwt.

Mijn advies is: neem die rust. Stop met moeten en begin met dingen te mogen. Dat betekent dat je de touwtjes los moet laten en jezelf de ruimte moet geven om moe en uitgeput  te zijn. Werken is niet meer mogelijk.  Je lichaam en geest kunnen dat blijkbaar niet meer aan. Ga daarom in overleg met de arbodienst van je werkgever. Ook je werkgever is gebaat bij een gezonde vitale weknemer. En de steun van je huisarts heb je al.

Zoek steun

Na een periode van rust zal er ruimte komen voor gevoelens waar je wellicht aan voorbij bent gegaan in de afgelopen acht jaar. Dat kan heftig en confronterend zijn. Zoek daarom ondersteuning van een psycholoog of coach waar je een goede klik mee hebt. Deze kan je helpen om dicht bij jezelf te komen en te blijven.

Je zult steeds meer zicht krijgen op hoe je beter met je gevoelens en je energie kan omgaan. Je zult weer ontdekken waar je kracht zit en leren deze op een gezonde manier te benutten. En die kracht heb je hard nodig om tegenslagen te verwerken. Maar die kracht helpt je ook om weer te kunnen genieten van dingen die jij de moeite waard vindt. Neem de tijd voor jezelf, je bent het waard.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!