Houd je bloedglucosewaarden in de gaten
Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond. Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten? GezondheidsNet vroeg het aan sportarts Leo Heere.
1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt?
"Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties. Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren. Doe dat in overleg met je behandeld arts.
Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten, zodat je hypo’s voorkomt."
2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam?
"Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten, ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 neemt af. Bewegen kan de insulinegevoeligheid verhogen, waardoor diabetici minder insuline en antidiabetica nodig hebben."
3. Wat moet je eten?
"Vooral bij type 1 diabetes moet je voldoende koolhydraten eten. Zo beperk je de daling van de bloedsuikerspiegel door de inspanning en de snellere beschikbaarheid van insuline. Ook is het mogelijk de insulinedosering te verlagen. Meet je bloedglucosewaarden en neem druivensuiker mee als je lang gaat sporten."
4. Hoe komt het dat je soms een hypo krijgt?
"Als je aan het sporten bent, daalt bij mensen met type 1 diabetes de bloedglucosewaarde soms snel. Of dat gebeurt, hangt af van hoeveel insuline je gebruikt, je voeding en de duur en intensiteit van de activiteiten. Het is daarom belangrijk om rond het sporten vaak je bloedglucosewaarden te meten.
Bij type 2 diabetes neemt door het bewegen de insulinegevoeligheid toe. Hierdoor moet op termijn de dosering van tabletten worden aangepast om geen hypo’s te krijgen."
5. Waar moet je verder rekening mee houden?
"Stress, ook bij sport, heeft een verhogend effect op de bloedglucosewaarden. Sporten bij warm weer leidt juist tot een snellere verlaging. De bloedglucosewaarden kunnen sterk variëren. Zelfcontrole is dus heel belangrijk."
Leo Heere is sportarts, marathonloper en heeft zelf diabetes type 1. Hij is verbonden aan het Sport Medisch Centrum Papendal en de Bas van de Goor Foundation.