donderdag, 7 juli 2022

'Diabetesmedicijn helpt bij afvallen'

Een hoge dosis van het diabetesmedicijn liraglutide lijkt patiënten met diabetes type 2 te helpen bij gewichtsverlies. Het geneesmiddel heeft in die dosis ook nog eens sterker effect op de bloedsuikerspiegel.

In een trial, gefinancierd door geneesmiddelenfabrikant Novo Nordisk, bleek dat patiënten die gedurende 56 weken dagelijks 3 milligram liraglutide gebruikten gemiddeld 6 procent van hun lichaamsgewicht verloren. "Meer dan 50 procent van de diabetespatiënten binnen de studie verloor meer dan 5 procent van hun lichaamsgewicht", aldus hoofdonderzoeker Melanie Davies van de University of Leicester. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Onderzoek

Bij het onderzoek waren 846 diabetespatiënten met overgewicht betrokken. Zij krijgen gedurende het onderzoek dagelijks 1,8 milligram of 3 milligram liraglutide of een placebo. Daarnaast volgden ze een dieet en bewogen ze meer. Van de patiënten die 3 milligram kregen verloor 54 procent meer dan 5 procent van hun lichaamsgewicht in de onderzoeksperiode. In de 1,8 milligram- en placebogroep was dit respectievelijk 40 procent en 21 procent.

Meer dan een kwart van de patiënten die dagelijks 3 milligram liraglutide injecteerden, verloor zelfs meer dan 10 procent van hun lichaamsgewicht. In de andere twee groepen was dat 16 (1,8 milligram) en 7 (placebo) procent.

Geneesmiddel

Liraglutide wordt in Nederland voorgeschreven bij zowel diabetes als ernstig overgewicht. Bij diabetes worden op dit moment doseringen boven de 1,8 milligram niet aanbevolen. Volgens Davies geeft deze studie bewijs voor de effectiviteit van een hogere dosis bij patiënten met diabetes type 2, voor gewichtsverlies én controle over de bloedsuikerspiegel.

Bron(nen):
  • WebMD