Kun je genezen van diabetes type 2 door anders te eten?

Getty Images

Kun je genezen van diabetes type 2 door anders te eten?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Door anders te gaan eten kan het zijn dat mensen met diabetes type 2 na een tijdje minder of helemaal geen medicijnen meer nodig hebben. Dat betekent niet meteen dat ze genezen zijn.

Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) maken meestal minder insuline aan en zijn minder gevoelig voor insuline. Daarvoor krijg je meestal medicijnen. Overgewicht is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2. Door af te vallen kun je de gevoeligheid voor insuline weer vergroten.

Dat je afvalt is belangrijker dan de manier waarop je afvalt. Afvallen kan op veel manieren. Op korte termijn lijkt afvallen met een koolhydraatarm-dieet goed te zijn voor de bloedsuikerwaarde. Al zijn de verschillen met de effecten van een vetarm-afvaldieet niet erg duidelijk. Het is belangrijk om af te vallen onder begeleiding van een diëtist. De diëtist kijkt wat het beste bij jou past en zorgt ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Andere oorzaken

Diabetes type 2 kan ook andere oorzaken hebben dan overgewicht. Er zijn ook mensen met diabetes type 2 bij wie de alvleesklier niet meer goed werkt. Afvallen is dan niet de oplossing om van insuline af te komen. Gezond eten helpt bij deze mensen wel om de ziekte zo goed mogelijk onder controle te houden.

In deze video legt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum uit hoe gezonde voeding kan helpen bij het voorkomen en  onder controle houden van diabetes type 2.

Deze video is in samenwerking met het Voedingscentrum tot stand gekomen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.