Hypnose helpt bij prikkelbare darm

buik-pds
Getty Images

Hypnose kan een effectieve behandeling zijn bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het verlicht bij 40 procent van de patiënten de klachten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Gothenburg.

PDS is een veelvoorkomende aandoening: 5 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van prikkelbare darmen. De symptomen bestaan uit buikpijn en problemen met de ontlasting en verergeren door stress en het eten van bepaald voedsel.

​Twee studies
De wetenschappers onderzochten in twee studies of hypnose verlichting kan bieden. In de eerste studie kregen 138 patiënten gedurende 12 weken elke week een uur hypnotherapie. Ze leerden onder andere met diepe ontspanning hun symptomen onder controle te houden. 40 procent had daar baat bij en het effect was een jaar later nog merkbaar.

​Zeven jaar later
In een andere studie werden 208 patiënten onderzocht die recentelijk hypnotherapie hadden ondergaan. 85 procent merkte tot zeven jaar later nog steeds de positieve werking van de behandeling. De meerderheid gebruikte in het dagelijkse leven nog steeds de aangeleerde technieken. 

"Ons onderzoek laat zien dat hypnotherapie een effectieve behandeling is bij PDS", aldus onderzoeker Magnus Simrén.

Bron 
  • Medical News Today