Is alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn gezond?

bier-wijn
Getty Images

Is alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn gezond?

Willemijn

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn zijn betere keuzes dan bier en wijn met alcohol. Maar dat betekent nog niet dat deze alcoholvrije dranken gezond zijn. Net zoals in frisdrank en sappen zit er vaak behoorlijk wat suiker in. Je krijgt dus nog steeds veel calorieën binnen. Bovendien zijn de zuren in deze dranken niet goed voor je tanden.

Het Voedingscentrum adviseert om geen alcohol te drinken. En als je het drinkt om maximaal één glas te nemen. Alcohol drinken verhoogt namelijk de kans op ziekten zoals kanker. Lees hier meer over gevolgen van alcohol drinken.

Calorieën en suiker

Als je minder alcohol wilt drinken, dan kunnen alcoholvrije varianten goede alternatieven zijn. Naast dat er in deze dranken geen alcohol zit, bevatten ze ook een stuk minder calorieën (tot wel de helft). Maar er zit nog altijd suiker in. En suikerhoudende dranken drinken, vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Hoeveel suiker erin zit, zie je op het etiket.

Zuren

Verder kunnen alcoholvrije dranken zuren bevatten, bijvoorbeeld door de toevoeging van vruchtensap of voedingszuren als citroenzuur (E 330). Ook dit kun je zien op het etiket bij de ingrediënten. Zuren tasten het glazuur van je tanden aan. Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller je gaatjes krijgt. Alcoholvrije dranken kunnen ook koolzuurgas (prik) bevatten. Koolzuur maakt een drank wel iets zuurder, maar het is niet zo zuur dat dit slecht is voor je tanden.

Advies

Kies dus bij voorkeur vooral dranken uit de Schijf van Vijf: water (evt. met prik), thee en koffie zonder suiker. Neem andere dranken niet te vaak. Voor feestjes en in het weekend kunnen alcoholvrije bieren en wijnen een goed alternatief zijn.

Onder de 18? Dan adviseren wij uit voorzorg om ook geen alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn te nemen. Het is namelijk niet bekend of het drinken van deze dranken ervoor kan zorgen dat je aan de smaak went, en je daardoor mogelijk eerder begint met het drinken van alcoholhoudende dranken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.