Is een waterontharder vanwege het toevoegen van natrium gevaarlijk?

Getty Images

Wij wonen in een gebied met 'hard' water en hebben veel last van kalkaanslag. Daarom willen wij een ontharder installeren. De installateur raadde ons af de planten onthard water te geven vanwege toegevoegd natrium. Als het ontharde water niet goed is voor planten, is het dan ook gevaarlijk voor mensen?

Familie Pleijter

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je veel last hebt van kalkaanslag op apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser of waterkoker, dan kan het een oplossing zijn om een ontharder te installeren. Bij het ontharden van water worden er hele kleine hoeveelheden natrium toegevoegd. Dit heeft geen groot effect op het natriumgehalte in het water. Je kunt het water dus prima drinken.

Voor je gezondheid maakt het weinig uit wat voor soort water je drinkt. Het belangrijkste is om voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter) en gezond en gevarieerd te eten. Lees hier meer over water.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.