Zoveel suikerklontjes zitten er in fris- en energiedrank

Puber drinkt energiedrank
Getty Images

Mijn zoon drinkt dagelijks frisdrank en af en toe ook wel een blikje energiedrank. Ik weet wel dat er veel suiker in zit. Maar hoeveel zit er nu eigenlijk precies in?

Sandra

Patricia Schutte, voedingsdeskundige:

Frisdrank, sap en energiedrank: ze zijn populair onder jongeren én ze bevatten veel suiker. Dat is niet goed voor hun gezondheid, en ook niet voor hun tanden. Hoeveel suiker er precies in zit?

Met een blikje of flesje frisdrank of sap drink je zo een stapeltje suikerklontjes. Kijk maar eens naar de onderstaande afbeelding die het Voedingscentrum hierover heeft gemaakt. Een flesje AA bevat maar liefst 12 klontjes! Een suikerklontje is 4 gram, dus 48 gram suiker.

Zoveel suiker zit er in frisdrank
Voedingscentrum

Niet alleen in frisdrank zit suiker. Ook melk(dranken) bevatten van nature suiker. En wordt er nog eens suiker aan toegevoegd. Kies voor halfvolle melk of een drinkyoghurt zonder toegevoegd suiker. Dat scheelt weer een paar suikerklontjes.

Zo veel suiker zit er in melkdranken
Voedingscentrum

Tegenwoordig zijn er ook veel verschillende soorten koffie verkrijgbaar. Af en toe een ijskoffie of een latte macchiato kan natuurlijk prima, maar ook daarin zit veel suiker. Wil je koffie drinken? Neem dan zwarte koffie of koffie met melk. Zonder suiker natuurlijk!

Zoveel suiker zit er in koffie
Voedingscentrum

Wist je dat het advies voor kinderen onder de 13 jaar is om geen energiedranken of koffie nemen? Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar is het advies niet meer dan 1 kopje koffie of energiedrank per dag te nemen. Dit vanwege de cafeïne in koffie en energiedrank. Ook belangrijk: 1 klontje is 4 gram suiker.

Deze afbeeldingen zijn gebaseerd op etiketinformatie uit 2022. Op de afbeeldingen staat een selectie van de dranken die te koop zijn. Een ander merk of een andere variant kan meer of minder suiker bevatten.

Wat drink je dan wel?

De beste keuze? Neem een bidon of flesje met kraanwater mee. Dat is goed voor je gezondheid, het milieu en is goedkoop. Wil je toch een keer een drankje met suiker? Kies dan voor een klein blikje.