Helpt een chloorbad bij eczeem?

Getty Images

Mijn kleinzoon heeft erge ontstoken eczeem aan zijn handjes. De dermatoloog raadde een verdund chloorbad aan. Is dit niet schadelijk voor zijn gezondheid? En heb je misschien nog andere tips? Mijn kleinzoon slaapt niet van de jeuk, op school wordt hij gepest en hij kan geen pen vasthouden doordat het is gaan ontsteken.

Elly

Herman van Tinteren, kinderarts

Uit de informatie die je geeft kan ik niet goed opmaken wat er met een chloorbad precies wordt bedoeld. Vermoedelijk gaat het om chloorhexidine wat een bekend huid desinfecterend middel is. Chloorhexidine wordt ook gebruikt om de huid bacterievrij te maken bij ingrepen. Ik vind het daarom ook moeilijk om aan te geven of het een voor de hand liggende behandeling is.

Wanneer je kleinzoon een dermate hardnekkig eczeem heeft, is het mogelijk dat er gemakkelijk een infectie bij optreedt. Deze zal dan eerst met bijvoorbeeld chloorhexidine moeten worden opgeheven. Een geïnfecteerd eczeem geneest moeilijk. Omtrent de behandeling van het eczeem kan ik slechts zeggen dat dit vaak moeilijk is en er lang gezocht moet worden naar een enigszins acceptabele toestand.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.