Anorexia, boulimia en orthorexia

Wanneer wordt lijnen obsessief?

Getty Images

Vrijwel iedereen lijnt wel eens in zijn leven. Maar voor sommige mensen - veelal vrouwen - gaat het veel verder dan lijnen alleen. De gevolgen zijn ingrijpend en soms zelfs fataal.

Mensen met een eetstoornis zijn vaak erg ontevreden over hun uiterlijk, terwijl ze in veel gevallen al slank of zelfs broodmager zijn. Toch blijven ze zich te dik voelen. De oorzaken liggen dan ook voor een groot deel op het psychische vlak.

Oorzaken

Eetstoornissen komen het meest voor bij jonge vrouwen. Tienermagazines staan bol van de slanke modellen en ook in populaire tv-series kun je er niet omheen. Veel jonge meisjes willen dan ook aan dit maatschappelijke ideaalbeeld voldoen. En daarin gaan ze ver.

Ook de sociale omgeving is van grote invloed op het ontstaan van eetstoornissen. Ingrijpende traumatische ervaringen en problemen binnen het gezin kunnen ervoor zorgen dat iemand niet kan omgaan met emoties als boosheid en verdriet. Dit kan dan weer leiden tot een obsessie voor eten.

Op het psychische vlak zijn de oorzaken voor iedere patiënt anders. Maar een vertekend lichaamsbeeld, lage zelfwaardering en extreem perfectionisme zijn kenmerkend voor mensen met een eetstoornis als anorexia of boulimia nervosa.

Mogelijke signalen

  • Het dragen van wijde kleding.
  • Vaak op de weegschaal staan.
  • Klagen over het gewicht.
  • Obsessief afvallen.
  • Hyperactiviteit in combinatie met slapeloosheid.

Vormen

Anorexia
Letterlijk staat anorexia nervosa voor 'gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak'. Dat is misleidend, want mensen met anorexia hebben geen gebrek aan eetlust: ze eten doelbewust niet of zeer weinig. Afvallen is voor hen een hele grote drang, die vaak verslavend gaat werken. Hoe magerder, hoe angstiger de anorexiapatiënt zal worden om weer aan te komen.

Boulimia
Bij boulimia staan vooral eetbuien centraal. Deze eetkicks worden vaak afgewisseld door tijden van weinig eten. Bij de eetbuien gaat het puur om het eten, niet om het stillen van een hongergevoel. Na het ongecontroleerde eten, wil de boulimiapatiënt het voedsel weer zo snel mogelijk kwijt. Vaak uit angst voor aankomen in gewicht of uit schuldgevoelens. Dit doen zij door bewust braaksessies op te wekken, veel laxeermiddelen te nemen of een tijdje te vasten.

Orthorexia

Orthorexia is een eetstoornis waarbij patiënten geobsedeerd zijn door gezond eten. Uit angst voor ziektes of puur uit een gevoel van controle, eten mensen met deze stoornis extreem gezond. Ze verbannen steeds meer, in hun ogen, ongezonde voedingsmiddelen en krijgen daardoor uiteindelijk lichamelijke problemen.

Auteur