Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 23 juni 2017

Wat is Binge Eating Disorder (BED)?

De gevolgen van deze eetstoornis

Eten zonder dat er een eind aan komt. Als de koek, chocolade en chips op zijn, worden het crackers met pindakaas en hagelslag. Zo kan een eetbui van iemand met binge eating disorder (BED) eruit zien.

Binge Eating Disorder, oftewel BED, is een eetstoornis waarbij je de voedselinname niet probeert kwijt te raken (zoals bij boulimia). De eetbuien voelen oncontroleerbaar en daarna treedt een schuldgevoel op. Iemand met het BED-syndroom heeft vaak ook overgewicht.

BED komt veel voor

In tegenstelling tot de eetstoornis boulimia nervosa ‘compenseer’ je een eetbui bij BED dus niet met overgeven of laxeren. Daardoor krijg je overgewicht. Ondanks dat anorexia en boulimia meer naamsbekendheid hebben, is BED de meest voorkomende eetstoornis. Ter vergelijking: BED komt in Nederland bij zo’n 160.000 vrouwen voor, anorexia zo’n 5500 keer en ongeveer 22.500 vrouwen hebben jaarlijks boulimia. Jaarlijks melden 3400 nieuwe mensen zich bij de huisarts (Trimbos Instituut, 2006).

Oorzaken

Bij het ontstaan van BED kun je niet één enkele oorzaak aanwijzen. Het is een combinatie van verschillende factoren. Het kan zijn dat er een erfelijke factor is. Ook zijn er psychologische risicofactoren zoals perfectionisme, onzekerheid, een verstoorde gezinssituatie en de neiging tot het onderdrukken van gevoelens. Die worden ‘weggegeten’.

Trauma

Het is mogelijk dat trauma’s zoals seksueel misbruik of een sterfgeval een rol spelen bij het ontwikkelen van deze eetstoornis. BED ontstaat vaak in de puberteit of adolescentie waarin jongeren te maken krijgen met lichamelijke (ook hormonale) en emotionele veranderingen.

Gevolgen

BED kan naast overgewicht nare gevolgen hebben. Gevoelens van schaamte en verdriet komen regelmatig voor. Als je je eetprobleem verborgen houdt, is de kans groot dat je je eenzaam voelt. De maag kan bovendien de grote hoeveelheden voedsel niet aan, met een uitgezette maag of gescheurde maagwand als gevolg. Verder kan je gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten krijgen door het overgewicht. Ook het sociale leven kan verstoord worden. Door de schaamte zonderen mensen met BED zich vaak af. In de leeftijdscategorie tussen de 12 en 25 jaar wekt overgewicht vaak onbegrip op en dat kan iemand met BED erg ongelukkig maken.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om BED te behandelen en de controle over eten weer terug te krijgen. De meest effectieve manier is het volgen van cognitieve gedragstherapie. Hierbij worden de eetgewoontes veranderd en manieren aangeleerd om met moeilijke situaties om te gaan, zodat je gevoelens niet meer weg hoeft te eten.

‘Cue Exposure Therapy’ is ook een manier om BED aan te pakken. Hierbij wordt een eetbui uitgelokt. De bedoeling is om niet toe te geven aan de behoefte om te eten. De koppeling tussen uitlokker en eetbui kan zo verbroken worden. Verder kan de eetbuienstoornis met medicijnen behandeld worden. Middelen tegen epilepsie kunnen bijvoorbeeld werkzaam zijn; uiteraard alleen op voorschrift van de arts.

Hulp

Het is lastig om BED alleen te lijf te gaan, daarom is hulp zoeken belangrijk. De huisarts kan een doorverwijzing geven naar een GGZ-instelling in de buurt. Steun van professionals is belangrijk, maar ook van medestanders. Ervaring en steun uitwisselen met anderen die kampen met BED geeft het gevoel begrepen te worden en helpt tegen eenzaamheid.

Reactie toevoegen