Gezond afvallen na een eetstoornis

Getty Images

Ik zit al een aantal jaren te schommelen met mijn gewicht. Zo ging ik vier jaar geleden in een paar maanden van 56 naar 40 kilo. Ik ben 1,73 en tegenwoordig weeg ik 64 kilo. Ik had last van eetstoornisklachten, gezond eten is lastig voor me. Nu hoor ik ongeveer 2000 calorieën te eten, maar ik eet meestal maar 1800 calorieën. Hoe kan ik dan toch nog wat vermageren?

Edanadevin

Willemijn Wissekerke, voedingsdeskundige:

Wat knap dat je de eetstoornis hebt kunnen overwinnen. Ik snap dat je het moeilijk vind om gezond te eten en daarbij iets af te slanken zonder dat je weer last krijgt van je eetstoornis klachten.

Belangrijk voor jou is om gezond en gevarieerd te eten. Een dagmenu van 1800 calorieën zoals jij beschrijft is voor een volwassene prima hoor. Met jouw gewicht bij jouw lengte hoef je ook niet streng op dieet om af te vallen. Maar als je toch wat wilt afvallen zou een eetpatroon van ongeveer 1400 tot 1600 calorieën voor jou perfect zijn. Het is belangrijk dat je niet minder dan 1200 calorieën per dag gaat eten, dan krijg je namelijk tekort voedingsstoffen binnen.

Voor iedereen die wil afvallen geldt dat je gezond moet eten en voldoende moet bewegen. Een gezonde voeding bestaat onder andere uit: fruit, groente, volkoren brood of crackers en pasta, zilvervlies rijst, aardappelen, magere soorten vlees en vleeswaren, vis, 20+ of 30+ kaas, magere soorten beleg, magere of halfvolle zuivel, verantwoorde tussendoortjes en dranken met weinig tot geen calorieën.

Probeer 3 keer per dag een hoofdmaaltijd te nemen en maximaal 3 keer iets tussendoor. Probeer daarnaast elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, wandelen of fietsen is hiervoor prima, en 2 tot 3 keer per week wat fanatieker te sporten.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!