donderdag, 3 december 2020

Mannen mijden gesprekken over ongemakken

Mannen vinden het knap lastig om persoonlijke kwesties met elkaar te delen. Zelfs over seks wordt veel minder onderling gesproken dan vaak gedacht. Lichamelijke ongemakken zoals erectieproblemen, urineverlies en een afnemend libido zijn helemaal nog een groot taboe.
Dit blijkt uit het nationaal taboe-onderzoek van TENA Men in samenwerking met Ruigrok NetPanel onder ruim 1000 mannen in de leeftijd van 30 tot 75 jaar.
 
Met elkaar praten mannen het liefst over sport, hun werk of het nieuws. Over ongemakken praten ze niet omdat ze naar eigen zeggen hier geen behoefte aan hebben, maar ook omdat ze zich ervoor schamen of bang zijn dat het doorverteld wordt. 

Meer openheid

"Iedereen krijgt hier mee te maken. Bij vrouwen zijn dit soort onderwerpen, zoals menstruatie, alleen veel beter bespreekbaar", zegt Marjolijn van Mierlo van TENA Men. "Wanneer er meer openheid is, kunnen de oplossingen ook sneller gevonden worden."
 
‘Gewone’ kroegpraat is voor mannen een stuk eenvoudiger dan de ingewikkelde en persoonlijke gespreksonderwerpen van een gemiddelde vriendinnenclub. Ze maken zich over veel zaken ook minder zorgen. Zo zijn ze niet bang voor achteruitgang van hun looks, blijkt ook uit het onderzoek.

Zwaar

Toch zijn er zaken die volgens mannen hun leven zwaarder maken dan dat van een vrouw. Het gaat hierbij om:
 
1. Moeite om emoties te uiten
2. De zin in seks wordt niet altijd beantwoord
3. Moeten meer en harder werken dan vrouwen
4. Vrouwen maken het leven van mannen onnodig complex
5. Gevoel van eindverantwoordelijkheid voor het gezin voelt als een last op hun schouders
 

Niet naar de dokter

Hoewel de meeste mannen zich ondanks hun lichamelijke ongemakken wel fit voelen, maken ze zich ook zorgen om de achteruitgang van hun gezondheid. Een bezoek aan de dokter wordt vaak zo lang mogelijk uitgesteld.
 
Ruim een derde van de ondervraagden probeert lichamelijke klachten, zoals erectieproblemen of ongewenst urineverlies te negeren in de hoop dat ze vanzelf over gaan. "Dat is niet verstandig want urineverlies kan ook een signaal zijn van bijvoorbeeld prostaatkanker. Mannen doen er dus goed aan om dit bespreekbaar te maken met hun huisarts en zich te laten adviseren," zegt Van Mierlo.