maandag, 8 augustus 2022

'Pillen via internet zijn gevaarlijk'

AMSTERDAM - Ruim 60 procent van de pillen die via internet worden aangeboden, is nep. Deze neppillen zijn gevaarlijk voor de gezondheid en kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen en zelfs tot de dood.

Het gebruik van namaakgeneesmiddelen die via internet worden besteld stijgt explosief. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dan ook een campagne gestart om consumenten te wijzen op de gevaren van het bestellen van pillen en middelen via internet.

Erectiepillen
Alleen al in de maanden oktober en november van 2008 onderschepte de Europese douane 34 miljoen keer een pakje met neppillen. Vooral erectiepillen blijken vaak nep te zijn, maar liefst 97 procent. Ondanks dit bestellen toch veel mensen via internet.

Uit een recent onderzoek blijkt dat één op de vijf Europeanen pillen via internet bestelt. Van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder koopt 3,3 procent wel eens receptgeneesmiddelen via internet. Dat blijkt uit recent onderzoek van bureau Intomart GfK in opdracht van het Ministerie van VWS.
 
Het betreft in de meeste gevallen afslankmiddelen, haargroeimiddelen, erectiepillen of kalmeringsmiddelen. Redenen om via internet te bestellen zijn de lage prijs, het gemak, zoals thuisbezorging en soms ook schaamte, zoals in het geval van erectiepillen.

Bij slaaptabletten en kalmeringsmiddelen geldt soms dat de huisarts ze niet wil voorschrijven en worden daarom dan zonder tussenkomst van de huisarts via internet besteld. Van de ondervraagde internetbestellers had 80 procent het gebruik van de middelen niet besproken met een arts.

In neppillen kunnen verkeerde werkzame stoffen zitten, foute doseringen of vervuilingen. Bijsluiters ontbreken meestal. Het is dus volstrekt onbekend welke stoffen de internetbestellers slikken.

Uit recent Brits onderzoek blijkt dat een kwart van de huisartsen weleens patiënten heeft behandeld voor klachten die door de namaakmiddelen waren veroorzaakt.

Trefwoorden: