donderdag, 3 december 2020

Vaker erectieproblemen bij tandvleesontsteking

BAARN - Mannen tussen de 30 en 40 jaar met ontstoken tandvlees als gevolg van een ernstige aandoening aan tandvlees of tanden, hebben drie keer meer kans op erectieproblemen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Inonu Universiteit in Malatya, Turkije. De resultaten worden gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine.

Studie
De onderzoekers vergeleken tachtig mannen tussen de 30 en 40 jaar met erectieproblemen met een controlegroep in dezelfde leeftijdscategorie zonder erectieproblemen. Meer dan de helft van de mannen met een erectieprobleem had ontstoken tandvlees, in de controlegroep was dit nog geen kwart. Na correctie voor verschillende factoren bleek dat mannen met tandvleesontstekingen 3,3 keer vaker erectieproblemen hadden dan mannen met gezond tandvlees.

"Erectiestoornissen vormen een groot gezondheidsprobleem dat de kwaliteit van leven van 150 miljoen mannen - en hun partners - beïnvloedt", vertelt hoofdonderzoeker Faith Oguz. "Lichamelijke factoren zijn in zeker twee derde van de gevallen de oorzaak. Het gaat hierbij vooral om problemen met de bloedvaten."

Hart en vaten
Oguz legt uit dat chronische tandvleesontstekingen (parodontitis) in verschillende onderzoeken al in verband zijn gebracht met aandoeningen aan het hart en de vaten. Op die manier kan er dus ook een verband zijn met erectieproblemen. "Voor zover we weten worden erectiestoornissen en parodontitis worden veroorzaakt doorzelfde risicofactoren zoals ouder worden, roken, diabetes en hart- en vaatziekten."

Om die reden keken de onderzoekers naar mannen zonder aandoeningen, die niet rookten en met een relatief lage leeftijd. "Op die manier weten we dat deze factoren geen rol speelden en kunnen we concluderen dat er wel degelijk een verband is tussen erectieproblemen en tandvleesontstekingen. Artsen moeten hier dus op letten."

Bron(nen):