Hoe voorkom je zere voeten tijdens het fietsen?

Getty Images

Als ik fiets, heb ik pijn aan de buitenkant van mijn voet. Het maakt niet uit welke schoenen ik aan heb. Ik heb een normale fiets en de zadel staat op de laagste stand. De pijn is erg vervelend. Als ik te lang door fiets, lijkt het zelfs of ik geen gevoel meer heb in mijn voet. Weet je wat dit kan zijn?

Anneke

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Het is moeilijk om te bepalen wat de oorzaak kan zijn van je klachten. Mogelijk is de voorvoetstand niet goed, of is de druk op het pedaal verkeerd. Probeer tijdens het fietsen je middenvoet wat meer op het pedaal te zetten.

Zadelstand

Een te lage zadelstand zorgt voor overbelasting van de knieën. Dit is dus geen oplossing.

Stevige schoenen met een harde hardloopzool kunnen helpen om de voet stabieler op het pedaal te houden. Wandelschoenen zijn hier een goed voorbeeld van.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.