Veilig fietsen op gladde wegen

Van A naar B zonder te vallen

Getty Images

Fietsen als het glad is, veel mensen vinden het eng en gevaarlijk. Toch is het mogelijk om gewoon te fietsen zonder te vallen. Met kleine praktische aanpassingen in houding of bij de fiets zelf is het mogelijk om veilig van A naar B te komen.

Meer grip

De banden van de fiets maken contact met de ondergrond. Wanneer je een beetje lucht uit de banden laat ontsnappen, worden de banden iets platter. Dit geeft meer grip op de ondergrond. Bij gladde wegen betekent dit dat je minder snel gaat glibberen aangezien er meer weerstand is. Pomp je de banden hard op dan ontstaat het tegenovergestelde. De band heeft nu minder grip en contact op de ondergrond.

Mountainbikes hebben dikkere banden en glijden dus minder snel weg. Wanneer je de keuze hebt tussen gewone banden en dikke banden, kies dan voor het laatste. De dikkere banden geven je meer grip tijdens gladheid.

Fiets winterklaar

Maak je fiets winterklaar. Spuit de fiets en alle onderdelen in met vochtverdrijvende middelen. Strooizout kan schade aan je fiets veroorzaken zoals roesten. Maak je fiets daarom na elk ritje even schoon en droog.

Ontspan

Belangrijk is om je te ontspannen. Als je bang bent om te vallen, ga je juist krampachtig sturen en verhoog je de kans op een valpartij. Trap geleidelijk op de pedalen en ga er niet voluit op staan. Ga je te hard op het pedaal staan, dan zul je zien dat het wiel doorslipt en kun je sneller uit balans raken.

Remmen

Rem zo min mogelijk als je op een gladde weg fietst. Aangezien je toch soms voor andere verkeersdeelnemers moet remmen, is het daarom belangrijk rustig te fietsen en goed uit te kijken. De handrem is een ander verhaal dan de terugtraprem. In het algemeen doe je er goed aan om in plaats van één keer hard op de rem trappen, telkens een klein beetje te remmen. Je remt snel achter mekaar beetje bij beetje. Dit voorkomt dat de fiets onder je weg glijdt.

Kleding

Kleedt je dik aan, draag meerdere laagjes over elkaar. Hierdoor blijf je lekker warm, maar val je ook zachter als je toch uitglijdt.

Kijk vooruit

Misschien heb je de neiging om naar de grond te kijken. Je een wit stukje ijs liggen en wilt dat ontwijken. Dan gaat het helaas vaak fout. Bij een plotselinge corrigerende beweging glipt het wiel onder de fiets weg. Het rubber heeft nu geen grip meer op de ondergrond. Naar de grond kijken moet je nooit doen, kijk altijd recht vooruit. Zo kun je anticiperen op onzekere situaties. Als er op de weg kleine stukjes ijs liggen, kun je daar gewoon overheen fietsen.

Zadel lager

Zet je zadel een stuk lager, zodat je met je voeten bij de grond kunt. Mocht je dreigen te vallen, dan vind je eerder steun en zul je hopelijk geen (grote) smak maken.

Auteur 
Bron 
  • Fietsen123