Altijd koud? Dit kan de oorzaak zijn

14 redenen waarom je het altijd koud hebt

koud
Getty Images

Ben jij zo'n koukleum die - de energiecrisis ten spijt - de verwarming het liefst op standje oven zet? Heb jij altijd een extra vest in je tas en heb je het zelfs bij 20°C nog koud? We zetten veertien mogelijke oorzaken voor je op een rij.

1. Je drinkt niet genoeg

Water drinken helpt je lichaamstemperatuur reguleren. Als je voldoende drinkt, houdt je lichaam de warmte beter vast, waardoor je het minder snel koud hebt. Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Wissel af tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk of sojadrink met toegevoegde B12 en calcium.

2. Je drinkt teveel

Je kunt het ook koud krijgen door teveel alcohol. Veel mensen denken dat je lekker opwarmt van een glaasje, maar dat lijkt maar zo. Alcohol verwijdt de bloedvaten. Dat geeft een tijdelijk warm gevoel maar door die verwijding verlies je warmte en daalt je lichaamstemperatuur. Je lichaam koelt dus sneller af als je alcohol gedronken hebt. Zo erg zelfs dat wie stevig drinkt bij koud weer echt onderkoeld kan raken. Dat laatste heeft er ook mee te maken dat alcohol ook je zenuwstelsel verdooft. Door de alcoholroes komen de koudesignalen in je hersenen niet meer aan en besef je dus niet dat je het koud hebt.

3. Je slaapt te weinig

Je hebt misschien wel eens gemerkt dat je het koud krijgt als je moe wordt. Als je te weinig slaapt, kan dat een storing geven in dat deel van je hersenen dat je lichaamstemperatuur regelt. En dan is jee metabolisme ook nog eens lager bij te weinig slaap, waardoor je lichaam minder goed op temperatuur kan komen.  

4. Je bent een vrouw

Vrouwen hebben een lagere warmteproductie dan mannen onder andere doordat ze minder weefsel hebben. Spierweefsel produceert meer warmte en mannen hebben daar over het algemeen meer van.

Lees ook: Waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen

5. Je hebt bloedarmoede

Bij bloedarmoede (anemie) heb je te weinig rode bloedcellen of werken ze niet goed. De symptomen zijn - naast het hebben van koude handen en voeten - vermoeidheid, bleekheid en duizeligheid. Soms wordt bloedarmoede veroorzaakt door een erfelijke aandoening, zoals sikkelcelanemie. Anemie kan ook ontstaan doordat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen je eigen rode bloedcellen (hemolytische bloedarmoede). Daarnaast kunnen ziektes als kanker en reuma bloedarmoede veroorzaken. De behandeling van bloedarmoede is uiteraard sterk afhankelijk van de oorzaak. Bij het vermoeden van bloedarmoede is het dan ook verstandig naar de huisarts te gaan.

6. Je krijgt onvoldoende ijzer binnen

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Hierdoor wordt bloedarmoede in de volksmond ook wel 'een ijzergebrek' genoemd. Je kunt een ijzertekort krijgen door extreem bloedverlies (door verwonding, een operatie, bevalling of zware menstruatie) of door verkeerde voeding. IJzerrijke voeding helpt een tekort aan ijzer te voorkomen of te verminderen. Denk aan vlees, eieren, gedroogd fruit, groene groenten, volkorenproducten noten en peulvruchten. Ook wanneer je lichaam geen ijzer op kan nemen uit het voedsel ontstaat een ijzertekort.

7. Je hebt een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur

Naast ijzer is het belangrijk om ook voldoende vitamine B12 en foliumzuur binnen te krijgen, omdat een tekort daaraan ook bloedarmoede kan veroorzaken. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel. Foliumzuur zit in lever, asperges, spinazie, peulvruchten en volkoren producten. Vermoed je een tekort dan kun je dit aanvullen met voeding of supplementen. Denk je dat het niet aan je voeding ligt, ga dan even naar een arts, want een tekort kan ook een medische oorzaak hebben of veroorzaakt worden door medicijngebruik.

8. Je hebt schildklierklachten

Heb je het altijd koud en ben je ook moe en vergeetachtig? Dat kunnen klachten zijn van een te trage schildklier (hypothyreoïdie). Andere klachten van hypothyreoïdie zijn haarverlies, heesheid, een droge huid, obstipatie, maar ook spierpijn en gewichtstoename. Vermoed je dat je schildklier het probleem is? Ga dan langs de huisarts.

9. Je hebt het fenomeen van Raynaud

Bij het fenomeen van Raynaud krijg je koude vingers of tenen. Ze verkleuren ook: eerst wit, dan paars en rood. Ze kunnen pijnlijk zijn of tintelen. Het begint bij de meeste mensen tussen de 12 en 30 jaar. De klachten zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad. De dokter kan geneesmiddelen voorschrijven, maar vaak voldoen goede handschoenen.

10. Je hebt nierproblemen

Als je nieren niet goed werken, kunnen er veel verschillende klachten optreden. Afvalstoffen hopen zich op en dat veroorzaakt klachten als misselijkheid, vermoeidheid en moeite om je lichaamstemperatuur te regelen. De nieren zijn bovendien betrokken bij de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. Werken ze niet goed, dan ontstaat er een tekort en krijg je bloedarmoede, want een gevoel van kou, vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaakt.

11. Je hebt slagaderverkaling

Altijd koude voeten? Dat kan door een vernauwing van een slagader komen, slagaderverkalking of atherosclerose. Als het gaat om een vernauwing of verstopping in de slagader van of naar de ledematen, wordt deze aandoening perifeer arterieel vaatlijden genoemd. Behandeling door een arts is dan noodzakelijk. Andere klachten van vernauwing kunnen zijn: koude voeten, verminderde haargroei op de benen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei. Door de slechtere doorbloeding kunnen de benen bleek worden bij het optillen en rood verkleuren bij het laten afhangen van de benen.

12. Je hebt griep

Het griepvirus beïnvloedt je hele lichaam, inclusief neus, keel en longen. Hoge koorts en koude rillingen, zijn ook symptomen evenals hoofd- en spierpijn.

13. Je hebt hypopituïtarisme

Hypopituïtarisme is hormoonuitval door iets aan de hypofyse, denk aan een bloeding of ziekte. Als door hypopituïtarisme de aansturing van de schildklier verstoord raakt, heeft dat onder andere koukleumen en het niet meer warm krijgen tot gevolg. Andere symptomen zijn vermoeidheid, problemen met je energiehuishouding en gewrichtspijn.

14. Je gebruikt bepaalde medicijnen

Je koud voelen kan ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen die je slikt. Béta-blokkers bijvoorbeeld. Slik je medicijnen en krijg je het maar niet warm? Check dan bij je arts of het een bijwerking kan zijn.

 

Auteur 
Bron 
  • Thuisarts
  • Voedingcentrum
  • Womens Health
  • WebMD
  • Jellinek