zaterdag, 23 januari 2021

Honing helpt tegen nachtelijke hoest

BAARN - Kinderen die 's nachts hoesten, kunnen baat hebben bij een lepeltje honing. Dit huismiddel is bij luchtweginfecties een veilig alternatief voor hoestdrank, melden Israëlische onderzoekers in Pediatrics.

Herman Avner Cohen en zijn collega’s testten het effect van honing bij 300 kinderen van 1 tot 5 jaar. Ze hadden allemaal al maximaal een week lang last van een loopneus en hoesten gedurende de nacht. Ze hadden geen astma of een longontsteking. Voordat ze naar bed gingen kregen ze twee theelepels eucalyptus-, citrus- of lipbloemhoning of een product dat smaakte en eruit zag als honing, maar geen honing bevatte.

Beter slapen
Uit vragenlijsten die de ouders een dag voor en een dag na het gebruik van het middel invulden, bleek dat alle kinderen beter sliepen en minder hoestten. Bij kinderen die honing hadden gekregen, was de grootste verbetering te zien. 

Anti-bacterieel
Honing heeft een anti-bacteriële werking en onderdrukt mogelijk het hoesten. De siroopachtige substantie zou bovendien de keel smeren en de speekselproductie opwekken. Voor baby’s is honing echter absoluut geen geschikt medicijn: kinderen jonger dan 1 jaar kunnen ernstig ziek worden van bacteriën die in honing kunnen voorkomen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Bron(nen):