Ruim een derde Nederlanders heeft snotterschaamte

Getty Images

Verkoudheidsklachten? Blijf thuis en laat je testen is het advies van het RIVM. Toch laten veel mensen zich er niet van weerhouden om met dit soort klachten toch naar de supermarkt te gaan. Ruim een derde van de Nederlanders geeft wel aan last van 'snotterschaamte' te hebben.

Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 1500 Nederlanders over verkoudheidsklachten. Bijna de helft van hen (47%) had het afgelopen halfjaar verkoudheidsklachten zoals een verstopte neus of een loopneus. Bijna 20 procent (19%) was bang dat deze klachten door corona werden veroorzaakt en overwoog een coronatest te laten uitvoeren.

Thuisblijven of toch naar de winkel?

Een kwart van de ondervraagden (26%) twijfelde op dat moment of zij thuis moesten blijven of niet. Opvallend is dat jongeren meer twijfelden over thuisblijven (39%) dan ouderen (11%).  Als men wel besloot de deur uit te gaan met neusverkoudheidsklachten, werden de respondenten regelmatig herinnerd aan corona. Ruim 37 procent van alle respondenten gaf aan weleens last te hebben gehad van snotterschaamte. Vaak trad dit op nadat er aan hen werd gevraagd of ze andere klachten hadden in verband met het coronavirus (18%), er zorgelijk naar hen werd gekeken (16%), er werd gevraagd of men zich had laten testen (14%) of er nog meer afstand werd gehouden (12%).

Met name tijdens een winkelbezoek (45%) hadden de respondenten last van snotterschaamte door hun (neus)verkoudheidsklachten. Het werk (36%) en gewoon op straat (24%) werden naast de winkel het meest genoemd als plekken waar de respondenten de snotterschaamte ervaren.

Onderzoeksbureau Team Vier vroeg in oktober en november 2020 1.461 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar hun ervaringen en gedrag naar aanleiding van (neus)verkoudheidsklachten zoals een verstopte neus of loopneus in de afgelopen zes maanden. Het onderzoek vond plaats in opdracht van Rhino Horn.

Lees ook: Moet ik mijn coronatest annuleren als mijn klachten bijna weg zijn?

Auteur