Sommige virussen overleven urenlang op speelgoed

Getty Images

Sommige virussen, zoals het influenzavirus dat griep veroorzaakt, kunnen een hele dag overleven op kinderspeelgoed. Kinderen lopen daardoor het risico om via hun speelgoed ziek te worden. Dat blijkt uit onderzoek van Georgia State University.

De onderzoekers gebruikten bij hun experiment een bacteriofaag in een omhulsel, een virus dat een bacterie infecteert. Zo bootsten ze na hoe een virus dat mensen infecteert overleeft. Ze plaatsten het virus op plastic speeltjes. Deze bewaarden ze vervolgens in een gecontroleerde omgeving waar het 22 graden Celsius was en de relatieve luchtvochtigheid 40 procent of 60 procent bedroeg.

Virusdeeltjes overleven

Als het speelgoed bij 60 procent luchtvochtigheid was bewaard, konden de onderzoekers er na 24 uur nog virusdeeltjes op vinden. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 40 procent, konden ze na 10 uur nog virusdeeltjes van het speelgoed halen.

Deze bevindingen tonen aan dat virussen die een omhulsel hebben lang genoeg kunnen overleven op speelgoed om er iemand mee te kunnen besmetten. Sommige virussen hebben een beschermlaagje dat er mogelijk voor zorgt dat ze langer overleven en zo andere cellen kunnen infecteren. Voorbeelden van zulke virussen zijn griepvirussen, maar ook SARS en MERS.

Regelmatig ontsmetten

"Mensen staan er niet bij stil dat ze een virus kunnen oplopen via levenloze objecten. Ze denken eraan dat ze deze van andere mensen krijgen. Kinderen zijn gevoelig voor het oplopen van infectieziekten omdat ze met hun handen en vreemde voorwerpen in hun mond stoppen en hun immuunsysteem bovendien nog niet volledig ontwikkeld is", zegt Richard Bearden.

Vooral via speelgoed dat op plekken ligt waar veel mensen komen, zoals bij de dokter en de kinderopvang, kunnen gemakkelijk virussen doorgegeven worden. De onderzoekers wijzen er dan ook op dat het belangrijk is dat het speelgoed daar regelmatig ontsmet wordt. Hetzelfde geldt voor speelgoed dat door meerdere kinderen gebruikt wordt.  

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Pediatric Infectious Disease Journal.

Bron 
  • Medical Xpress