zaterdag, 23 januari 2021

Spoelen werkt beter bij verstopte neus dan stomen

Stomen opent verstopte bijholtes waarschijnlijk niet. Je neus spoelen met een zoutoplossing kan wel wat verlichting brengen, zo blijkt uit onderzoek van de University of Southampton.

Paul Little en zijn team volgden 871 patiënten met terugkerende of chronische sinusitis (bijholteontsteking). Zij werden willekeurig in vier groepen ingedeeld die allemaal een andere behandeling ondergingen: dagelijks een neusspoeling met een zoutoplossing, elke dag stomen, een combinatie van stomen en spoelen of hun gebruikelijke behandeling. De gebruikelijke behandeling kon bijvoorbeeld een antibioticakuur inhouden.

Spoelen of stomen

De deelnemers in de groep die de neus ging spoelen, kregen daarvoor een neti pot. Een neti pot ziet er vaak uit als een klein theepotje met een lange tuit. Deze vulden ze met een zoutoplossing. Zo spoelden ze met behulp van de neti pot elke dag hun neus via beide neusgaten.

Met de Rhinosinusitis Disability Index, een vragenlijst waarmee neusverstopping en daaraan gerelateerde klachten zoals keelpijn en hoofdpijn in kaart worden gebracht, meetten de wetenschappers hoe het de deelnemers verging.

Kleine verbetering

Na drie en zes maanden, ontdekten de onderzoekers dat het met de deelnemers die hun neus spoelden wat beter ging. Zij gebruikten minder zelfzorgmiddelen, hadden minder vaak hoofdpijn en overwogen minder vaak naar de dokter te gaan dan de andere proefpersonen. Bij de deelnemers die stoomden had de hoofdpijn wat afgenomen, maar was de neus nog net zo verstopt als voordat zij begonnen met stomen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in CMAJ.

Bron(nen):
  • WebMD