Verkoudheid voorkomen met handen wassen

Getty Images

Iedereen heeft zijn eigen maniertjes om verkoudheid en ziekte tegen te gaan en te behandelen. Verkoudheid kun je het beste voorkomen door zink te slikken en je handen te wassen.

Behandelen kun je het best doen met een slijmoplosser en pijnstillers. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Alberta in Canada. Ze bestudeerden honderden studies naar verschillende manieren om verkoudheden te voorkomen en behandelen. De resultaten zijn gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.

Voorkomen
"Goed je handen wassen is de belangrijkste manier om verkoudheid te voorkomen", aldus onderzoeker Michael Allan. Daarnaast zijn er ook onderzoeken waaruit blijkt dat een dagelijks zinksupplement hetzelfde effect heeft. Dit bewijs was echter niet heel sterk. "Ik zou het niet zo snel aanbevelen. Het gebruik van zink kan leiden tot misselijkheid en een onprettige smaak."

Uit enkele onderzoeken bleek dat probiotica hielp bij het voorkomen van verkoudheid, maar deze studies maakten volgens Allan gebruik van verschillende soorten probiotica dus het was niet mogelijk om te bepalen welke het beste was. Ook voor gorgelen met water, ginseng, bewegen, homeopathie, echinacea, vitamine C of vitamine D hebben Allan en zijn collega's geen duidelijk bewijs gevonden.

Behandelen
Bij het behandelen van een verkoudheid werken antihistamines op zich zelf niet, maar wel in combinatie met slijmoplossers of pijnstillers. Neussprays met ipratropium - vooral voorgeschreven bij allergieën - helpen bij een loopneus, maar werken niet tegen verstopping. Honing kan hoesten verminderen.  Kinderen met koorts kun je volgens Allan het beste paracetamol of ibuprofen geven. Die laatste is krachtiger.

Voor veel anderen huismiddeltjes en behandelmethoden vond Allan niet voldoende wetenschappelijke onderbouwing. Toch vindt hij dat geen reden om deze methoden niet meer te gebruiken. "Veel mensen zweren bij een middel die hen in het verleden heeft geholpen. En zo lang het geen schade aanricht, kan dat prima. Niet iedereen reageert het zelfde om geneesmiddelen. En daarnaast is er ook nog het placebo-effect.

Bron 
  • WebMD