woensdag, 16 juni 2021

De vijg: delicate schijnvrucht

Lekker zoet en vol vezels

Verse vijgen zijn heerlijk met gorgonzola of geitenkaas, maar kunnen ook prima met bacon of rauwe ham. Gedroogd passen ze perfect bij noten en zijn ze een smakelijk tussendoortje. Deze delicate zogenaamde schijnvrucht heeft niet veel opsmuk nodig. En is ook nog eens hartstikke gezond.

Vijgen zijn er in allerlei kleuren variërend van wit en geel tot diep donkerpaars. Elke soort heeft zijn eigen kenmerkende smaak. Vijgen zijn feitelijk schijnvruchten, net als de aardbei, ananas en rozenbottel. Ze worden gevormd uit de bloembodem en bloem van de vijgenboom.

Vers

Zowel de pitten als het vruchtvlees van de vijg kun je eten. Bij hele verse vijgen is de schil zelfs eetbaar. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze wel beter schillen. Dit gaat het gemakkelijkst als je de vrucht eerst in kwarten snijdt en dan de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vijg af trekt.

De vijgen die in Nederland verkrijgbaar zijn komen vooral uit het Zuid-Europa. Turkije is de grootste producent van vijgen. De verse vijgen zijn er vanaf juni en juli. Hoewel je in Nederland ook vijgen kunt kweken, zijn er in de winkels amper Nederlandse vijgen te koop. Als je ruimte hebt in je tuin op een beschutte plek kun je daar prima een eigen vijgenboom planten. De Nederlandse vijgen zijn er op zijn vroegst in augustus en september.

Verse vijgen kun je niet al te lang bewaren. Eet ze dus vooral snel op wanneer je ze gekocht hebt en bewaar ze eventueel buiten de koelkast. Je kunt de vijgen ook pocheren, op siroop zetten, drogen, konfijten of invriezen. Natuurlijk zijn vijgen ook heel geschikt om jam van te maken.

Gedroogd

Naast verse vijgen kun je ook gedroogde vijgen kopen. Meestal zijn dit Turkse of Spaanse exemplaren. De Spaanse vijg is kleiner dan de Turkse. Over de Spaanse variant wordt ook tarwemeel gestrooid, waardoor de vijg smeuïg en zacht blijft en niet gaat plakken.

Gedroogde vijgen kun je het beste van september tot eind januari kopen: dan ligt de nieuwe oogst in de winkel. Gedroogde vijgen moeten er fris en niet dof uit zien. Oudere vijgen hebben vaak suikerkristallen en zijn hard en taai. Gewelde vijgen kun je wel buiten het seizoen kopen.

Gezond

Een zoete smaak is een van de belangrijke kenmerken van de vijg. Zeker het gedroogde exemplaar wordt nog wel eens als vervanging voor snoep of zelfs suiker gebruikt, maar dat maakt hem niet minder gezond. Hij bevat een grote hoeveelheid vezels en is dan ook bevorderlijk voor de spijsvertering.

Daarbij zit de vijg bomvol mineralen waaronder kalium, calcium, mangaan, ijzer en magnesium. Ook wordt de vijg traditioneel gebruikt als medicijn tegen keelpijn en zou de vijg in combinatie met melk bevorderlijk zijn voor een gezond seksleven. Voor deze laatste twee is echter onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing.

Lekker met vijg

Bron(nen):
Trefwoorden: