Kan pitten doorslikken kwaad?

Getty Images

Mijn dochter heeft gisteren een flinke perzikenpit doorgeslikt. Ze werd er bang van en ik kon haar niet goed gerust stellen. Ik belde de EHBO maar daar kon ik niemand vinden die me antwoord kon geven. Weet jij of we ons zorgen moeten maken? En zo ja, wat moeten we dan doen?

Hilda

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

In pitten van fruit kan blauwzuur voorkomen. Vooral in pitten van steenvruchten zoals abrikozen, pruimen, nectarines en kersen. Het zit ook in pitten van appels, maar wel in lagere hoeveelheden.

Blauwzuur is een ander woord voor cyanide. Deze giftige stof komt vrij als je een pit fijnkauwt of vermaalt. Je dochter heeft dat niet gedaan, en daardoor komt er nagenoeg geen cyanide vrij. De pit wordt niet verteerd door het lichaam en wordt gewoon uitgepoept.

Klachten

Mocht er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen, dan is dat ook niet gelijk een probleem. Als er wel veel cyanide in je lichaam vrijkomt, krijg je klachten zoals een versnelde ademhaling, hoofdpijn, draaierigheid. Als je deze klachten krijgt, raadpleeg dan de huisarts.

Het advies is om geen pitten van fruit zoals steenvruchten door te slikken. Maar mocht het een keer per ongeluk gebeuren, dan kan dat niet gelijk kwaad.

Hier kun je meer informatie vinden over het doorslikken van pitten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.