Kun je groente vervangen door fruit?

Getty Images

Ik ben niet zo dol op groente, maar ik eet wel graag fruit. Kun je groente eigenlijk vervangen door fruit?

Gijs

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Nee, groente en fruit kunnen elkaar niet vervangen. Ze bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.

Het eten van voldoende groente en fruit vermindert de kans op sommige ziekten zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2. Maar het is is niet duidelijk op welke manier groente en fruit beschermen tegen ziekten. Waarschijnlijk komt dat door de verschillende mineralen, vitamines, vezels en andere stoffen (zoals carotenoïden en antioxidanten) in groente en fruit. Maar hoe die beschermende werking precies in zijn werk gaat, weten we niet. De manier waarop de verschillende stoffen in groente en fruit met elkaar samenwerken speelt waarschijnlijk een rol.

Omdat groente en fruit verschillen in voedingsstoffen adviseert het Voedingscentrum om dagelijks zowel 250 gram groenten als 2 stuks fruit te eten. Belangrijk is om ook binnen groenten en fruit te variëren, zo krijg je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen.

Ideeën om meer groente te eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.