Wat doen antioxidanten tegen vrije radicalen?

Getty Images

Het is mij nog steeds onduidelijk hoe antioxidanten werken in verhouding tot vrije radicalen. Werkt dat echt per dag en betekent het dat als je een dag geen of minder fruit en groente eet, de vrije radicalen toeslaan? Of werkt dat over een langere termijn? We weten namelijk allemaal dat er ook weleens dagen zijn waarop we niet alle groenten en fruit eten, vandaar ook mijn vraag.

Mart

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het is allereerst van belang dat je dagelijks 250 gram groenten en 2 stuks fruit eet. Groenten en fruit verminderen het risico op bepaalde ziektes zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het is van belang te variëren tussen verschillende groenten en verschillende soorten fruit. Iedere groente of fruit bevat zijn eigen specifieke voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen en bioactieve stoffen.

Nut van antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen die aanwezig zijn in groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Het gaat dus niet om de precieze hoeveelheid groente of fruit op een bepaalde dag.

Supplementen overbodig

Het slikken van supplementen met antioxidanten of het eten van superfoods met antioxidanten heeft geen extra gezondheidseffect. Via je normale voedingspatroon krijg je al genoeg antioxidanten binnen. Soms kan het slikken van supplementen zelfs een ongunstig effect op je gezondheid hebben. In sommige onderzoeken leek het risico op kanker zelfs toe te nemen bij het nemen van antioxidantsupplementen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.