maandag, 8 augustus 2022

Verdwijnen vitamines als je groente lang kookt in de slowcooker?

Regelmatig maak ik gebruik van de slowcooker om gerechten in te bereiden. Meestal gebruik ik deze alleen voor vlees met saus. Als ik er ook groenten uren in mee laat pruttelen, zitten er dan nog wel vitaminen in? Het ene artikel zegt van niet en ergens anders wordt gezegd dat de vitaminen gewoon bewaard blijven. Maar wat is nu de waarheid?
Tineke

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Ook in de slowcooker blijven er nog wel wat vitamines behouden, maar wel een stuk minder dan wanneer je de groente kookt of stoomt. Over het algemeen geldt: hoe langer je eten verhit, hoe meer vitamines er verloren gaan. Als je groente uit de slowcooker lekker vindt, kun je hier gerust af en toe mee variƫren. Wil je meer van de vitaminen behouden, doe dan (een deel van) de groenten er pas de laatste 15 minuten bij. Maar voor het behoud van vitamines is koken of stomen dus beter.

Tips voor het behoud van zoveel mogelijk vitamines:

  • Snijd de groente niet te klein.
  • Kook of stoom de groente niet langer dan nodig (gaar=goed).
  • Houd de deksel op de pan.
  • Gebruik weinig water: een bodempje is voldoende.

Op onze website vind je de kooktijd van bijna alle groenten plus nog veel meer tips om je eten te bereiden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.