Bescherm je haar in de zomer

Tegen zon, zout en chloor

Getty Images

In de zomer moet niet alleen je huid beschermd worden, je haar heeft het ook zwaar te verduren. UV-stralen, zout en chloor in water, zand en wind kunnen je haar dof maken, uitdrogen en de kleur aantasten. Hier lees je wat je moet doen om je haar te beschermen.

Zon en wind

Op het strand zijn bijna alle slechte invloeden voor je haar aanwezig. Warmte en wind maken je haar droog en breekbaar en de zon zorgt ervoor dat je haar pigment verliest. Hierdoor wordt het haar dor en onhandelbaar.

Zout, chloor en zand

Als je in zee hebt gezwommen, wrijf je het haar meestal droog. Dit is normaal al niet goed voor je haar, maar aan het strand zit er ook nog zout en zand tussen de haren. Deze beschadigen het haar bij het afdrogen nog meer.

Veel mensen binden hun haar vast met een elastiekje voordat ze gaan zwemmen. Dit is geen goed idee! Water zorgt er namelijk voor dat je haren uitzetten en wel tot drie keer hun normale breedte kunnen krijgen. Het elastiek komt zo te strak om het haar te zitten en zorgt voor een breuklijn, die pas na enkele maanden zichtbaar is. Ook zorgt zout water er samen met zonlicht voor dat je haar lichter wordt.

Chloor is ook een boosdoener voor het haar. Als je veel in chloorwater zwemt, kan je haar droog worden. Ook kan chloor je haarkleur vervagen, of erger, je haarkleur veranderen. Blond haar kan bijvoorbeeld groen worden. Dit los je op door er tomatenketchup in te smeren. Even in laten trekken en uitspoelen. Je haar is nu weer mooi blond.

Tips tegen zomerse haarschade

  • Dep je haar voorzichtig droog. Niet wrijven, want dan beschadig je het haar!
  • Gebruik speciale 'sun care'-producten voor je haar. Draag een hoed, pet of sjaaltje om je haar te beschermen.
  • Gebruik een goede conditioner. Je haar voelt zachter aan en is beter doorkambaar.
  • Gebruik iedere vier weken een haarmasker. Spoel na een dag aan het strand of in het zwembad je haar goed uit. Gebruik een speciale olie of spray voordat je de zon in gaat.
Auteur 
  • Andrea de Jong (stagiair)