De juiste verzorging voor je haar

Welk haartype heb jij?

Getty Images

Mooi haar is eigenlijk niets anders dan goed verzorgd haar. Belangrijkste uitgangspunt bij een goede verzorging is je haartype. Kies producten die voor jouw haartype het meest geschikt zijn. Je zult merken dat je haar er zichtbaar van opknapt en gaat glanzen. Ook voelt het prettiger aan: zachter en soepeler. Wat zijn de verschillende haartypes? En hoe verzorg je jouw haar?

Normaal haar

Normaal haar is eerder uitzondering dan regel. Er zijn slechts weinig mensen gezegend met haar dat van nature gezond is en mooi glanst. Wie zo'n haardos heeft, wil die natuurlijk graag zo houden!

Gebruik daarom milde verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld een 'iedere dag' shampoo, die het haar reinigt zonder de hoofdhuid te irriteren. Zo'n shampoo bevat surfactants. Dit zijn stoffen die het haar op milde wijze reinigen zonder het uit te drogen. De shampoo is zacht genoeg om dagelijks te gebruiken.

Droog en beschadigd haar

Droog en beschadigd haar gaan vaak hand in hand. Het één is meestal een gevolg van het ander. Van nature droog haar wordt veroorzaakt door een verminderde talgproductie van de hoofdhuid.

Invloeden van buitenaf kunnen het haar uitdrogen, zoals fel zonlicht, zee- en chloorwater, airconditioning en de centrale verwarming. Maar ook het dagelijks gebruik van de föhn en krultang, het ruw uittrekken van haarspeldjes en elastiekjes of onzorgvuldig borstelen en kammen beschadigen het haar. Verder heeft ook permanenten en kleuren een uitdrogend effect op het haar.

Wat de oorzaak ook is: droog en beschadigd haar heeft extra verzorging nodig. De shampoo moet niet alleen verzorgen, maar het haar ook beschermen door er een laagje om te leggen. Zo wordt het haar extra gewapend tegen invloeden van buitenaf.

Vet haar

De oorzaak van vet haar is vergelijkbaar met die van een vette huid: hyperactieve talgkliertjes. Deze kliertjes worden bij de minste of geringste prikkeling aangezet tot productie. Zo'n prikkeling kan bestaan uit een verstoring van het evenwicht van de hoofdhuid.

Een verstoring kan bijvoorbeeld zijn het gebruik van een agressieve, sterk ontvettende shampoo of (extra) hormonen. Dit verklaart waarom mensen die last hebben van een vette huid, vaak ook kampen met vet haar. Vet haar kan, net als een vette huid, van tijdelijke aard zijn. Het kan ook blijvend zijn.

Was het haar zo zacht mogelijk om de hoofdhuid zo min mogelijk te irriteren. Zo'n zachte behandeling bestaat in eerste instantie uit het gebruik van een milde shampoo, speciaal geschikt voor vet haar. Daarnaast dien je de hoofdhuid zoveel mogelijk te ontzien tijdens het wassen. Masseer de huid dus niet.

Heb je lang haar, leg je dan vooral toe op het wassen van je lange lokken. Let er op dat je de shampoo altijd goed uitspoelt. Soms wordt vet haar veroorzaakt door het gebruik van te veel stylingproducten of het achterblijven van shampoorestjes. Ten slotte kan heet water talgkliertjes activeren. Was je haar dus met lauwwarm water.

Crèmespoeling of conditioner

Met wassen alleen ben je er niet. Ieder haartype heeft over het algemeen meer verzorging nodig om er gezond en glanzend uit te zien. Vroeger gebruikte men een crèmespoeling na het wassen om het haar te ontwarren en beter kambaar te maken. Meer deden deze producten ook niet.

De huidige generatie conditioners gaat een stapje verder, namelijk door:

  • De zuurgraad van het haar na het wassen te herstellen.
  • De schubjes van het haar mooi plat te leggen. Hierdoor gaat het haar glanzen en is het makkelijk doorkambaar.
  • Waar nodig voegt een conditioner extra voedingsstoffen aan het haar toe.

Haar dat nat is heeft een bepaald absorptievermogen. Dit wordt tijdens zo'n nabehandeling met een conditioner optimaal benut. Stem je conditioner af op je haartype. Enerzijds om je haar te geven wat het nodig heeft aan verzorging, anderzijds om te voorkomen dat je het 'overbelast' met verzorgende ingrediënten.

Dun en fijn haar vraagt bijvoorbeeld om een 'luchtige' conditioner, die vooral in de punten wordt gemasseerd. Aangebracht bij de haarinplant zou dit het haar onnodig verzwaren.

Auteur