Haar weerspiegelt gezondheidsrisico's

Getty Images

ROTTERDAM - Dat het haar je gezondheid weerspiegelt is nu wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoekers van het Erasmus MC kunnen het stresshormoon cortisol opsporen in ons haar. Deze nieuwe methode kan een belangrijke rol spelen in het preventief opsporen van hart- en vaatziekten, diabetes en depressie.

Het stresshormoon cortisol speelt een belangrijke rol in het ontstaan van allerlei aandoeningen. Het menselijk lichaam maakt cortisol aan om de stofwisseling in stand te houden. Wanneer het lichaam psychisch of lichamelijk onder druk staat, stijgt het cortisolniveau in het bloed, zodat het lichaam de stressvolle situatie goed het hoofd kan bieden.

Tot nu toe was het alleen mogelijk om het cortisolniveau te meten met bloed of speeksel. Deze methode is echter niet heel betrouwbaar, omdat het cortisolniveau per dag en over de dag heen sterk kan variëren.

Onderzoek
Het onderzoeksteam van Erasmus MC, onder leiding van Laura Manenschijn, testte het hoofdhaar van ruim 200 onderzoekspersonen. Bij gezonde vrouwen met lang haar vonden zij variaties in het cortisolniveau als gevolg van psychologische stress over een langere periode. Daarnaast zagen zij ook een verband tussen het cortisolniveau in het haar en de omvang van de buik.

In de onderzoeksgroep waren ook een aantal patiënten opgenomen met een aandoening die leidt tot een te hoog of juist te laag cortisolniveau. Ook bij deze patiënten vonden de onderzoekers de mate van cortisol-blootstelling duidelijk terug in het haar.

Aandoeningen
“Onze onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. Ze laten zien dat het meten van het cortisolgehalte in het haar een goede methode kan zijn om in kaart te brengen hoeveel cortisol over een langere periode in het lichaam aanwezig was," vertelt Manenschijn.

"De methode is zeer gemakkelijk uit te voeren en heel patiëntvriendelijk. We willen deze methode ook gaan toepassen om beter zicht te krijgen op het effect van cortisol op het ontstaan van diverse aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressie."

Bron 
  • Erasmus MC