Wat is een Japanese Head Spa en hoe goed is het voor je hoofdhuid?

Vingertoppen door je haar, precies de juiste druk achter je oren, een cirkelbeweging in je nek; kan het haren wassen bij de kapper jou ook nooit lang genoeg duren? In de Japanese Head Spa kan het zónder dat daarna de schaar erin gaat.
Mijn hoofd rust in een perfect gevormde wasbak, het voelt als een natuurlijke en ontspannen houding. Warm water stroomt over mijn hoofdhuid, kabbelend als een beekje. De temperatuur is precies goed: niet te heet, niet lauw maar een zalige warmte die helpt om te ontspannen. Mijn ogen vallen als vanzelf dicht. Ik voel vingertoppen op mijn hoofdhuid. Stevig, ritmisch, in cirkelvormige bewegingen. Eerst langs mijn haarlijn, dan over m’n kruin tot achter mijn oren en in mijn nek. Langzaam glijdt de spanning uit mijn lichaam. Hoe vaak raak ik mijn hoofdhuid eigenlijk bewust aan? Bijna nooit. Nu wordt elk stukje van mijn schedel met aandacht gekneed.
De spanning glijdt uit mijn lichaam terwijl mijn schedel met aandacht wordt gekneed
Lief voor je hoofdhuid
Dit is geen gewone wasbeurt, dit is hoofdverwennerij. Noodzakelijke hoofdverwennerij misschien zelfs, want uit onderzoek van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) blijkt dat 60 procent van de Nederlanders hoofdhuidproblemen ervaart. Van roos en jeuk tot ernstiger aandoeningen zoals eczeem en psoriasis. “Veel mensen weten niet wat ze daarmee moeten”, vertelt Lorèn Shah, samen met vriendin Romy Heesbeen eigenaar van de Japanese Head Spa. “Ze zien schilfers, voelen jeuk of merken dat hun haar snel vet wordt. Dat maakt onzeker, dus wat doe je dan? Je gaat naar de drogist en koopt het eerste het beste product dat belooft je problemen op te lossen.” Vaak gebeurt juist het tegenovergestelde, want veel standaard shampoos bevatten agressieve sulfaten en siliconen die zich opstapelen op de hoofdhuid. “Ze maken je haar misschien tijdelijk glad en schoon, maar op de lange termijn kunnen ze de hoofdhuid uitdrogen en uit balans brengen.” Dit kan leiden tot meer talgproductie, schilfers en irritatie – precies wat je niet wilt. “En dan is er stress, de grootste vijand van een gezonde hoofdhuid. Het verhoogt het cortisolgehalte in je lichaam, wat de talgproductie uit balans brengt. Het zorgt voor verergering van hoofdhuidproblemen zoals vet haar, jeuk, schilfers en haaruitval. Stress versterkt ook ontstekingsreacties waardoor eczeem en psoriasis opvlammen.”
Deze vicieuze cirkel wordt doorbroken tijdens een bezoek aan een Headspa. Hier wordt niet alleen je haar gewassen, nee, je volledige hoofdhuid wordt gereinigd. Niet oppervlakkig zoals thuis onder de douche, met een klodder shampoo en een vlugge uitspoelbeurt. De eerste laag van je hoofdhuid wordt echt ontdaan van talg, vuil en productresten. “Voor mensen met een gevoelige hoofdhuid, eczeem of psoriasis geeft dat meteen verlichting”, weet Shah. “Onze behandeling geneest niet, maar kalmeert en verzacht. Jeuk neemt af, roodheid wordt minder, schilfers verdwijnen. Je hoofdhuid komt in balans zonder dat je haar wordt gestript van de natuurlijke oliën die wél nodig zijn.”
Witte vlokjes
Bij mijn bezoek aan de vestiging in de Utrechtse Twijnstraat valt me bij binnenkomst meteen de rust op. Geen gezoem van föhns en tondeuses, niet de geur van haarlak, geen gehaaste klanten. De ruimte is minimalistisch en sereen ingericht met zachte verlichting en de subtiele geur van etherische oliën. Na een vriendelijke ontvangst word ik begeleid naar een comfortabele stoel, waar al een kopje Japanse thee klaarstaat. Hier mag ik echt even landen. “We gaan je hoofdhuid eerst tot in detail bekijken met een microscoopcamera”, legt de specialist uit die straks ook de behandeling zal uitvoeren. Ze geeft me een iPad zodat ik live kan meekijken.
Op het beeldscherm zie ik een close-up van mijn hoofdhuid. Ik schrik daar een beetje van. Ik dacht dat mijn haarwortels er best normaal uitzagen, maar dit haarscherpe beeld vertelt een ander verhaal. Ik zie iets wat nog het meest weg heeft van een gazonnetje, met haren die uit mijn hoofdhuid steken als grassprietjes. Sommige fier overeind, anderen dun of zwak, bij de aanzet hier en daar witte vlokjes en ophopingen. “Veel mensen denken: help, wat zie ik?”, zegt de hoofdhuidtherapeut lachend als ze mijn geschokte blik ziet. “Bij jou zit er wat talg bij de haarzakjes, dat komt vaak voor. Verder zie ik wat shampoorestjes bij de aanzet van je haar, dat komt doordat veel mensen hun haar na het wassen vaak niet grondig genoeg uitspoelen.”
Ik schrik als ik de close-up op het beeldscherm zie. Zijn dat mijn haarwortels?
Ik had er nooit bij stilgestaan dat zich op mijn hoofd zo’n ecosysteem bevindt. Een microwereld waar alles draait om balans. Wat dat betreft lopen Japanners voor. Zij realiseerden zich al eeuwen geleden dat je hoofdhuid direct verbonden is met je gezondheid.
Spanning in de hoofdhuid
Volgens de principes van de Japanse drukpuntmassage en kruidengeneeskunde is spanning in de hoofdhuid een teken van stress of energieblokkades. “Daarom worden hoofdmassages in Japan niet alleen gebruikt voor ontspanning, maar ook om de meridianen vrij te maken en het lichaam weer in balans te brengen”, vertelt Shah. “In Japan is zelfzorg altijd al meer geweest dan alleen je uiterlijk verzorgen. Hun uitgangspunt is dan ook dat ware schoonheid van binnenuit komt.”Kabbelend waterTerwijl wij een snelle knipbeurt al beschouwen als luxe, zien Japanners het bezoeken van een Head Spa als een onmisbaar deel van hun verzorgings-routine. Die filosofie waaide langzaam over naar het westen en dankzij TikTok kreeg de Head Spa wereldwijde bekendheid. “Mensen vinden het prettig om te kijken naar video’s waarin de hoofdhuid wordt gereinigd met schuimende shampoos en ontspannende massages worden gegeven”, zegt Shah, die op haar TikTok-account @japaneseheadspa meer dan 180.000 volgers heeft. “Ik denk dat het komt door de combinatie van ASMR-geluiden met kabbelend water, een schone hoofdhuid en glanzend haar. Volgens mij zit onze meest bekeken TikTok-video al boven de 24 miljoen views.”
Het hoeft niet bij kijken te blijven, want op steeds meer plekken in Nederland en België poppen Head Spa’s op. Shah runt inmiddels drie vestigingen: twee in Amsterdam en een in Utrecht. Stuk voor stuk kleinschalig, met luxe ligstoelen waar je volledig kunt ontspannen terwijl de behandeling wordt uitgevoerd. Als ik plaats heb genomen, wordt eerst een voedende olie aangebracht om de hoofdhuid voor te bereiden op de detox. De olie trekt in terwijl mijn hoofd met lichte, ritmische beweging wordt gemasseerd. Dan begint de dieptereiniging die oliën en talgophopingen grondig verwijdert zodat de haarzakjes weer schoon en vrij zijn. De detox wordt, net als de rest van de behandeling, in volledige stilte uitgevoerd. Er wordt niet gepraat, ik hoor alleen het geluid van kabbelend water. Zodra de detox-shampoo mijn hoofdhuid raakt, voel ik een frisse, licht tintelende sensatie die zich verspreidt over mijn schedel. Ik ruik eucalyptus en tijm. Daarna gebruikt de therapeut een luchtige, verzorgende shampoo die schuimt en zacht wordt ingemasseerd. De bellen voelen bijna gewichtloos terwijl het schuim alles wat nog is achtergebleven wegspoelt. Dan volgt er een iets zwaardere, transparantere shampoo die vloeibaarder aanvoelt en diep reinigt zonder de hoofdhuid uit te drogen.
Lief voor je haar
Alle producten die in de Japanese Head Spa worden gebruikt, zijn van Oway, een merk dat voor bijna 100 procent natuurlijk is. “Alles is biologisch en duurzaam verpakt in glas”, vertelt Shah. “Lief voor de natuur en voor je haar. Want Oway-producten bevatten geen parabenen, siliconen of uitdrogende alcohol, maar zorgen wel voor diepe reiniging en intense voeding. Wij richten ons niet op styling, maar puur op hoofdhuidgezondheid en haarverzorging. Wat Oway extra bijzonder maakt, is dat de producten veel met geur doen. Ze zijn gebaseerd op Ayurveda, waarbij geur wordt gekoppeld aan hoe je je voelt. Sommige geuren werken kalmerend, andere geven energie.”
Ik merk inderdaad dat de geur steeds anders is. De detox rook fris en kruidig, de verzorgende shampoo warmer en bloemiger. Dan wordt het volgende product aangebracht: een haarmasker. “We hebben een hydraterend masker en een masker met proteïnen en eiwitten dat speciaal bedoeld is voor gekleurd of beschadigd haar”, heeft de hoofdhuidtherapeut mij eerder al verteld. Omdat gekleurd haar, zoals dat van mij, vaak wat poreuzer is en sneller beschadigt, heb ik gekozen voor de herstellende variant. Het masker wordt heel zorgvuldig aangebracht en krijgt de tijd om diep in mijn haar en hoofdhuid te trekken.Terwijl dit product zijn werk doet, begint het meest ontspannende deel van de behandeling: een nek- en schoudermassage. Mijn spieren, die vaak een beetje vastzitten doordat ik een zittend beroep heb, worden losgemaakt met stevige, vloeiende bewegingen. Ik voel hoe de spanning verdwijnt, alsof er letterlijk een last van mijn schouders glijdt. Mijn hoofd voelt steeds lichter, mijn gedachten worden steeds stiller.
Luchtig en schoon
Als het masker is ingetrokken en uitgespoeld, volgt een laatste check. Opnieuw verschijnt mijn hoofdhuid op het beeldscherm, maar die ziet er nu totaal anders uit. Geen ophopingen, geen schilfers, geen verstikte haarzakjes. Ik ga met mijn handen door mijn haar en merk hoe luchtig en schoon het aanvoelt. Alsof mijn haar en hoofdhuid niet alleen grondig gereinigd zijn, maar ook gereset. Mijn gazonnetje is weer schoon en fris, en zo voel ik me ook.
Het voelt alsof mijn haar en hoofdhuid niet alleen grondig gereinigd zijn, maar ook gereset
Ook naar de Head Spa?
De naam Japanese Head Spa verwijst naar een ontspannend en reinigend ritueel dat in Japan al jaren populair is. Veel salons die de techniek in Nederland aanbieden, gebruiken deze overkoepelende benaming als merknaam. De Japanese Head Spa met vestigingen in Amsterdam en Utrecht was een van de eerste die deze authentieke behandeling hier introduceerde. Op japaneseheadspa.nl vind je meer informatie over de behandeling en een webshop met producten.
Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Gezond mei 2025. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.
- Plus Gezond