Kaalheid is genetisch bepaald

Getty Images

ANTWERPEN - Kaal worden is voor veel mannen een waar schrikbeeld. Helaas kunnen ze er niet veel aan doen: kaalheid is genetisch bepaald. Dit zegt Lucretia Matthieu, dermatoloog van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

"Als de vader kaal is, maakt de zoon ook flink kans om kaal te worden", zegt Matthieu. "Maar je kunt ook kaal worden omdat er aan moederskant van de familie kaalheid voor komt." Het heeft te maken met de omzetting van testosteron, het mannelijke hormoon, in de cellen van de haarwortel.

Er zijn natuurlijk ook andere dan genetische oorzaken voor kaalheid. Zo kan je je haar verliezen door medicijnen of door chemotherapie. Ook kan je last krijgen van plaatselijk haaruitval. Dit wordt veroorzaakt door een storing in de auto-immuniteit, waarbij het lichaam zich tegen zijn eigen cellen keert. In dit geval zijn dat de haarwortels.

Haarverlies
Waar je niet kaal van wordt, is door een hoed of pet te dragen. Als je een hoofddeksel draagt dat heel erg strak zit, kan het je haar wel beschadigen. Dan kan het plaatselijk afbreken. Maar haaruitval is dat niet.

Je haar kleuren veroorzaakt ook geen kaalheid. Het kan je haar brozer maken, waardoor het gaat afbreken. Maar dat heeft niks met kaalheid te maken.

Als je merkt dat je veel haar verliest nadat je je haar gewassen hebt, hoef je je overigens geen zorgen te maken. Dagelijks verlies je sowieso een honderdtal haren, en als je je haar wast kunnen dat er zelfs tweehonderd zijn. Maar die extra haren die loskomen waren sowieso al klaar om uit te vallen. Ze vallen gewoon wat sneller uit door de manipulatie.

Auteur 
Bron 
  • Universitair Ziekenhuis Antwerpen