donderdag, 18 augustus 2022

Vitamine D tegen haaruitval?

Ik heb een vraag die mij al geruime tijd bezighoudt, namelijk: kan een extra inname van vitamine D invloed hebben op haaruitval? Mijn dochter heeft last van haaruitval en zit er nogal mee. Enkele keren naar de huisarts geweest, bloedtesten gedaan maar alles is prima. Zij is 15 en zit op het gymnasium, 4e klas. Voor zover een prima, gezonde meid.   Aangezien wij een getinte huidskleur hebben geef ik haar extra vitamine D. Ik hoop dat je enkele tips voor haar hebt, zodat ze wat geruster van wordt, want momenteel durft ze haar haren niet uit te kammen. 
Masha

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Wat vervelend voor uw dochter. Als zij dagelijks 10 microgram extra vitamine D slikt heeft dit geen invloed op haaruitval. Wel kunnen er andere oorzaken zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn stress en hormoonwisselingen. Soms helpt het om extra B-vitamines te nemen, maar hoge doseringen hebben geen zin. U kunt proberen of een laaggedoseerde multivitamine (met daarin 100% ADH) effect heeft. In deze multivitamine zit vaak ook vitamine D, zodat u dat niet apart meer hoeft te geven.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Drs. Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau (VIB). Ze is afgestudeerd in de sociaal culturele wetenschappen, met als afstudeeronderwerp 'Emotie en kindervoeding'.