Werkt de pil bij haaruitval?

Getty Images

In verband met haaruitval gebruik ik al zo'n tien jaar de Diane 35 anticonceptiepil. Gelukkig heb ik weinig tot geen last gehad van bijwerkingen. Helaas heb ik wel pigmentvlekken gekregen op mijn gezicht.
 
Begin dit jaar ben ik gestopt met deze pil vanwege alle ophef die erover is ontstaan. Hierdoor heb ik wel weer last van flinke haaruitval. Mijn huisarts adviseert het nog even aan te zien en als de haaruitval na 3 maanden niet is verbeterd te beginnen met ZOELY anticonceptie.
 
Is ZOELY anticonceptie een goed alternatief voor de Diane-35-pil?

Anoniem

 
Diane-35 is een bekend middel om haaruitval door alopecia androgentica te remmen. Als je na jaren gebruik stopt, kan je haaruitval weer gaan toenemen. Als de oorzaak van je haaruitval erfelijke kaalheid is, kun je Minoxidil 20mg/ml lotion gebruiken.  Dit middel kan bij lokale toepassing het haarverlies stabiliseren en de haargroei met enigermate stimuleren.
 
Het precieze werkingsmechanisme is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk heeft minoxidil een direct effect op de haarfolikkels en verhoogt het de doorbloeding van de haarpapil. De kans van stabilisatie van haarverlies is ongeveer 50 procent. Teruggroei van de haren wordt slechts bij vijf tot 10 procent getoond.
 
Na staken van de therapie stopt het effect en vallen de haren versneld uit. De resultaten zijn niet eerder dan 4 tot 6 maanden zichtbaar. Indien na 1 jaar geen resultaat wordt waargenomen dien je met de behandeling te stoppen. Overleg voor het gebruik van Minoxidil met je huisarts gelet op lage risico op systemische bijwerkingen.
 
Zoely is een orale anticonceptiepil met een matige anti-androgene werking derhalve kan het theoretisch gezien een positief effect hebben bij alopecia androgetica. Echter is ZOELY niet geregistreerd voor deze indicatie.