7 soorten pijn die je niet moet negeren

Hevige hoofdpijn en andere klachten

Hoofdpijn
Getty Images

Er zijn 'pijntjes' waar je wel een tijd mee rond kan lopen voordat je ermee naar de huisarts gaat óf moet. Vaak weet je namelijk zelf ook wel hoe je eraan komt. Heb je bijvoorbeeld zwaar lopen tillen tijdens een verhuizing? Grote kans dat je dat de dag erna in je rug voelt. Waarschijnlijk gaat het ook vanzelf weer over. Maar sommige klachten kun je beter niet negeren en vragen om snel medisch ingrijpen. De volgende zeven soorten pijn moet je zeer zeker niet negeren.

1. Hevige hoofdpijn

Heb je plotsteling enorme hoofdpijn die voelt als de ergste hoofdpijn die je ooit hebt gehad en kun je niet verklaren hoe je eraan komt? Laat het dan altijd nakijken. Tijdens een griep of verkoudheid kan het iets onschuldigs zijn, maar het kan ook wijzen op een infectie, hersenbloeding of tumor. 

2. Pijn of druk op de borst

Pijn op de borst kan wijzen op een longontsteking of een hartaanval. Meestal geven mensen aan geen gevoel van pijn te hebben, maar vooral een enorme druk op de borst, alsof er een olifant op zit. Uitstralende pijn naar de armen of naar de kaken of nek, een beroerd gevoel en misselijkheid kunnen ook aanwijzingen zijn voor een hartinfarct. Hart- en vaatziekten kunnen zich ook voordoen als problemen aan de maag en darmen zoals bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel of ongemak in de buik. Daarnaast zijn mensen met hartklachten vaak extreem moe.

3. Pijn aan de onderrug en schouderbladen

In de meeste gevallen is het artritis, oftewel een gewrichtsontsteking. Maar het kan ook een aortadissectie zijn. Dit is een aandoening waarbij de binnenwand van de hoofdslagader (aorta) zodanig is beschadigd dat zich bloed tussen de binnen- en buitenwand ophoopt. Een aortadissectie veroorzaakt een zeer hevige pijn achter het borstbeen. Als er niet snel ingegrepen wordt, kan de aorta zelfs doorscheuren. Een snelle behandeling is dan ook noodzakelijk, omdat mensen hierdoor snel kunnen overlijden.

4. Hevige buikpijn

Heb je je blindedarm nog? Ernstige buikpijn kan wijzen op een blindedarmontsteking, maar ook op galstenen of problemen aan de alvleesklier. Andere mogelijke oorzaken van buikpijn zijn een maagzweer, een verstopping van de darm en komt ook vaak voor bij het Prikkelbare Darm Syndroom, ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. 

5. Pijn in de kuit

Dit kan wijzen op diep veneuze trombose (DVT), oftewel een trombosebeen. Een trombosebeen kan ontstaan doordat iemand lange tijd niet mobiel is geweest. Bijvoorbeeld bij ziekte, na een operatie, tijdens lange vlieg- en busreizen of een bevalling. Sommige mensen hebben sneller last van stolsels dan anderen. Bij een DVT bestaat een verhoogde kans op een longembolie, bloedpropjes die losschieten en in de longen terechtkomen.

6. Brandende voeten of benen

Veel mensen hebben diabetes zonder dat ze dit zelf weten. Eén van de eerste symptomen van diabetes is een branderig gevoel in voeten en/of benen. Dit komt omdat het perifere zenuwstelsel is aangetast.

7. Vage medisch onverklaarbare pijnen

Slecht slapen, pijn in de ledematen, moe en lusteloos zijn. Allemaal symptomen die kunnen wijzen op een depressie. Veel mensen wachten te lang met het zoeken naar medische hulp, omdat ze denken dat hun klachten niet ernstig genoeg zijn. Een depressie kan verschillende geestelijke én lichamelijke oorzaken hebben. Met hulp is er vaak iets aan te doen.

Auteur 
Bron 
  • VU medisch centrum
  • St. Antonius Ziekenhuis
  • WebMD