Hoeveel gram vis kan ik het beste nemen?

vette-vis
Getty Images

Ik wil elke week vis gaan eten. Hoeveel gram kan ik het beste nemen?

Jan

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Wij adviseren om 1 keer per week 100 gram vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Vis eten is goed voor de gezondheid. De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast is de meeste vis rijk aan vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is ook een bron van vitamine B6. Vis bevat van nature eiwit en vet, twee stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam.

Gerookte vis

Sommige soorten vis bevatten door de bewerking veel zout, zoals gerookte zalm, gerookte makreel en zoute haring. Kies deze gezouten vis niet elke week.

Duurzame vis

Om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden, kun je kiezen voor vis met de duurzaamheidskeurmerken MSC en ASC. Bekijk ook de VISwijzer van het Wereldnatuurfonds.

Lees hier meer over vis. 

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.