Verband tussen endometriose en hartziekten

Getty Images

Vrouwen met endometriose - een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit - hebben een 60 procent hoger risico op het ontwikkelen van een hartziekten dan vrouwen zonder de aandoening. Dit geldt vooral voor vrouwen die jonger zijn dan 40 jaar.

De kans op een hartziekten bleek voor hen drie keer groter dan bij vrouwen zonder endometriose. Onderzoekers van onder andere het Brigham and Women's Hospital in Boston komen tot deze conclusie. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Onderzoek

Ruim 116.000 vrouwen die onderdeel uitmaken van de Nurses' Health study II waren bij dit onderzoek betrokken. Van hen kregen 12.000 vrouwen de diagnose endometriose in de onderzoeksperiode van 20 jaar.

Het gevonden resultaat is waarschijnlijk voor een deel te verklaren door de behandeling van endometriose. Deze behandelingen, zoals het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken, zijn in eerdere onderzoeken al in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Gezond hart

"Vrouwen met endometriose zouden meer aandacht moeten hebben voor leefstijlveranderingen gericht op een betere hartgezondheid", aldus hoofonderzoeker Stacey Missmer. "Het is voor hen ook belangrijk om met hun arts te bespreken wat ze kunnen doen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen." Dit geldt volgens de onderzoeker overigens voor vrouwen zonder endometriose.

Hoewel Missmer benadrukt dat dit specifieke onderzoek slechts een verband toont en geen oorzaak-gevolgrelatie, verwacht ze dat toekomstige onderzoeken het gevonden verband zullen bevestigen.

"We weten dat vrouwen met endometriose chronische ontstekingen hebben. Een eerdere studie toonde bij deze vrouwen een slecht lipidenprofiel: een hoog 'slecht' cholesterolgehalte en weinig van het 'goede' cholesterol", legt Missmer uit. "Deze patiënten hebben ook veel oxidatieve stress. Allemaal aandoeningen die samenhangen met het risico op hartziekten."

 

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • WebMD