Wat is zachte plaque en wat is het risico?

Getty Images

Van mijn cardioloog heb ik te horen gekregen dat ik zachte plaque heb aan de voorkant van het hart. Ik beb statines gekregen. Maar wat is zachte plaque precies en welke risico's heeft het?

Elly

Leonard Hofstra, cardioloog

Zachte plaque wil zeggen dat er aderverkalking aanwezig is op de plaats die de cardioloog heeft aangeduid. Als je aderverkalking hebt, betekent dit dat je slagaderen beginnen met dichtslibben. Aderverkalking is de belangrijkste oorzaak voor het krijgen van een hartinfarct of beroerte.

Ook is het zo dat het plaatsen van een stent in de kranslagaderen of een hart bypassoperatie wordt gedaan omdat er belangrijke vernauwingen door aderverkalking in de kransslagaderen aanwezig zijn. Je ziet dus dat vergevorderde aderverkalking ingrijpende gevolgen kan hebben.

Aanpakken belangrijk

Alle reden dus om aderverkalking in een vroeg stadium aan te pakken. Omdat het hebben van een hoog LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) een sterke risicofactor is voor het ontwikkelen van aderverkalking, heeft je cardioloog een cholesterolverlager voorgeschreven. Dit helpt om de verdere groei van de zachte plaque te voorkomen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.