Chocola lijkt mentale vaardigheden te verbeteren

Getty Images

Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers: regelmatig een stukje chocola eten, lijkt je mentale vaardigheden te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van University of South Australia onder bijna duizend mensen.

De onderzoekers keken naar 968 volwassenen die deelnamen aan een langlopend gezondheidsonderzoek. Zij vulden vragenlijsten in over hun eetgewoontes en ondergingen allerlei testjes waarmee gemeten werd hoe goed hun hersenen functioneerden. Zo werd het verbale geheugen getest, maar ook het visueel-spatieel geheugen (dat je bijvoorbeeld in staat stelt om je sleutels terug te vinden of de weg naar huis te onthouden) en het vermogen tot abstract redeneren, waaronder de vaardigheid om een lijst woorden te onthouden.

Betere score

Deelnemers die elke week een stukje chocola aten, scoorden beter op deze tests dan mensen die minder vaak chocolade nuttigden. Dit verband bleef overeind na correctie voor andere factoren die een rol zouden kunnen spelen, zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, cholesterolgehalte, bloeddruk en alcoholgebruik.

Flavonoïden

De onderzoekers vermoeden dat flavonoïden, antioxidanten die voorkomen in cacaobonen, in ieder geval deels verantwoordelijk zijn voor dit positieve effect, omdat ze de hersenen beschermen tegen achteruitgang als gevolg van veroudering. Daarnaast worden theobromine en cafeïne, stoffen die ook in chocolade voorkomen, ook allebei geassocieerd met een verbetering van de alertheid en mentale vaardigheden. Ze waarschuwen er wel voor dat je chocolade met mate moet eten, als onderdeel van een gevarieerd eetpatroon en rekening houdend met je totale energieinname.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite.

Bron 
  • WebMD