Deze voeding is goed voor de concentratie

Negen keer eten voor de hersenen

Getty Images

Droom jij regelmatig weg op momenten dat je eigenlijk aan het werk zou moeten zijn? Of je nu een deadline moet halen of alert wil blijven tijdens een vergadering, het is belangrijk om goed voor je hersenen te zorgen. Het brein mag dan wel een klein deel uitmaken van je lichaam; het consumeert maar liefst twintig procent van de energie die jij via voeding binnenkrijgt. Dit voedsel helpt je om geconcentreerd te blijven.

1. Blauwe bessen

Dat blauwe bessen vol zitten met antioxidanten, zul je vast al eens gehoord hebben. Deze zijn belangrijk voor het brein, omdat ze die beschermen tegen vrije radicalen. Antioxidanten helpen ook de doorstroming van zuurstof naar de hersenen te bevorderen. Blauwe bessen zitten bovendien boordevol vitamine C, dat helpt bij de concentratie. Als je zin hebt om te snacken, neem dan dus een schaaltje blauwe bessen.

2. Haver

Vitamine E is belangrijk om het geheugen te verbeteren. Deze vitamine kun je vooral vinden in volkoren granen, groene bladgroenten, rijst en pompoenpitten. Volkoren granen zitten ook nog eens vol voedingsvezels, die je een voller gevoel geven. Begin de dag bijvoorbeeld met een kommetje havermoutpap. Haver bevat relatief weinig calorieën, houdt je langer verzadigd, geeft je energie en helpt je gefocust te blijven. Optimale concentratie? Voeg er een handje blauwe bessen aan toe!

3. Pure chocolade

Een stukje pure chocolade voor de vergadering: van ons mag het. Pure chocolade bevat namelijk magnesium, dat je helpt met ontstressen, maar het het verbetert ook je humeur. Daarbij bevat pure chocolade een klein beetje cafeïne, waarvan bewezen is dat het de concentratie verbetert. In 2013 is er een onderzoek gedaan waaruit bleek dat de mensen die twee koppen chocolademelk dronken per dag, zich beter konden concentreren. Onthoud wel: neem het met mate. Een blokje donkere chocolade tijdens de middag-dip zou voldoende moeten zijn.

4. Banaan

Een onderzoek uit 2008 toonde aan dat studenten die vóór hun examen een banaan aten, beter presteerden dan de kandidaten die het fruit lieten liggen. Bananen zijn makkelijke tussendoortjes die je concentratie een boost geven. Ze bevatten een goede combinatie van eiwitten, suikers, vitamines en mineralen. Vooral de kalium die er inzit, is belangrijk voor de hersenen. Je kunt het beste voor een gespikkelde banaan gaan. Deze is het zoetst en het makkelijkst te verteren.

5. Avocado

De hersenen bestaan voor maar liefst zestig procent uit vetten. Deze moeten regelmatig worden aangevuld met nieuwe, gezonde vetten. Avocado’s zitten hier vol mee. Daarbij stimuleert deze vrucht de bloedsomloop, wat zeer belangrijk is voor het functioneren van de hersenen. Het risico op hart- en vaatziekten kan ook door avocado’s verlaagd worden, evenals het cholesterolgehalte. Kom maar op met die guacamole!

6. Noten en zaden

Is het je ooit opgevallen dat walnoten verdacht veel op hersenen lijken? Een handje walnoten kan dan ook helpen de mentale gezondheid te verbeteren. Walnoten zitten, net als de eerder genoemde haver, vol vitamine E, een vitamine die de Alzheimer kan tegengaan. Ook andere noten en zaden doen goede dingen voor ons brein. Pompoenpitten bijvoorbeeld. De grote hoeveelheid zink in deze pitten is goed voor onze denkvaardigheden. Ook chia- en lijnzaden staan bekend om hun voordelen voor de hersenen. Ze zijn voedingsrijk en zitten vol omega-3 vetzuren, vezels en magnesium, die helpen bij het focussen en mentale helderheid. Zorg er bij lijnzaad wel voor dat je gebroken lijnzaad koopt, of dat je ze zelf vermaalt. Hele lijnzaden kan je lichaam niet verteren. Een eetlepel door de yoghurt of over je salade is voldoende.

7. Spinazie

Een bekend stripfiguur mocht dan wel flinke spieren krijgen van spinazie, ook voor de hersenen doet deze bladgroente wonderen. Spinazie zit vol met antioxidanten en vitamine B, die je helpen met focussen en die de hersenen beschermen. Daarbij bevatten groene bladgroenten foliumzuur, dat ook de mentale helderheid bevordert. Hoe groener een bladgroente is, hoe beter. Tip: voeg een flinke hand spinazie toe aan je smoothie. De kleur verandert, maar qua smaak zul je er weinig van merken.

8. Salie

Salie, dat in het Latijns Salvere wordt genoemd, betekent heilzaam kruid - en dat is het. Salie staat bekend om het verbeteren van het geheugen en de concentratie. Vele onderzoeken hebben dit bewezen. Hoewel de meeste van deze onderzoeken zich focussen op salie-extract, kan het toevoegen van verse salie aan gerechten het ook waard zijn. Vrouwen die zwanger zijn, kunnen uit voorzorg beter niet te veel salie eten.

9. Groene thee

Niet alleen voedsel helpt je bij de concentratie, ook drinken is heel belangrijk. Groene thee, bijvoorbeeld. Deze thee bevat meer cafeïne en het aminozuur theanine dan witte of zwarte thee. Van cafeïne weten we dat het helpt bij alertheid, maar theanine is misschien nog wel belangrijker. Dit zorgt er namelijk voor dat de cafeïne beetje bij beetje vrijkomt, zodat die vervelende kick kan worden voorkomen. Als je die middag-dip aan voelt komen, ga dan dus liever voor een kopje groene thee.

Auteur