Nieuw doelwit in bestrijding alzheimer

Getty Images

Een bepaald eiwit – GPR3 – zou een belangrijke rol kunnen spelen in de bestrijding van de ziekte van Alzheimer. Afwezigheid van dit eiwit vermindert namelijk plaques in de hersenen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven.

Een van de belangrijkste kenmerken van de ziekte van Alzheimer is de abnormale opbouw van eiwitdeeltjes tussen zenuwcellen in de hersenen. Deze deeltjes worden aangemaakt door secretasen, enzymen die eiwitten opsplitsen in kleinere stukken. Dat proces levert onder meer het eiwitdeeltje bèta-amyloïde peptide op.

Als deeltjes van dit type samenklonteren, spreekt men over amyloïde plaques. Opeenhoping van dergelijke plaques tussen de hersencellen verstoort de communicatie in het brein en zorgt voor een geleidelijke aftakeling van de hersennetwerken.

Minder plaques

"Wij hebben ontdekt dat een eiwit genaamd 'G-proteïnegekoppelde receptor 3' (GPR3) een belangrijke rol speelt in de aanmaak van bèta-amyloïde peptide. Ons onderzoek wijst namelijk uit dat de afwezigheid van GPR3 cognitieve aftakeling verlicht en de amyloïde plaques in de hersenen vermindert", zegt Amantha Thathiah.

"Dat hebben we vastgesteld in vier verschillende muizenmodellen. We hebben ook post mortem menselijk hersenweefsel van twee groepen alzheimerpatiënten geëvalueerd. Hieruit bleek dat de aanwezigheid van GPR3 verhoogd is in een subgroep van alzheimerpatiënten. Het eiwit kan dus in verband kan worden gebracht met de ziekteprogressie. GPR3 is met andere woorden een goede kandidaat voor verder onderzoek."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Science Translational Medicine.

Bron 
  • Katholieke Universiteit Leuven