vrijdag, 13 december 2019

'Schrijven beter voor geheugen dan computer'

Met de hand notities maken, zorgt ervoor dat je informatie beter onthoudt dan wanneer je een computer gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van Princeton University.

Voor het onderzoek bekeken 65 studenten één van vijf TED-talks, lezingen over interessante, maar onbekende onderwerpen. Ze kregen een laptop of een notitieboekje. Daarmee mochten ze aantekeningen maken op de voor hen gebruikelijke manier. Vervolgens kregen ze drie andere opdrachten om ze af te leiden. Een half uur later maakten ze een test over de informatie die in de lezing besproken was.

De laptopgebruikers en schrijvers bleken even veel feitelijke vragen juist te beantwoorden. De studenten die aantekeningen maakten op een notitieblok scoorden echter beter op conceptuele vragen, vragen die meer inzicht vereisten. Een week later wisten de schrijvers, nadat ze hun notities weer mochten bekijken, zich nog steeds meer te herinneren van de lezing.

Informatie selecteren

Studenten die een computer gebruikten, noteerden letterlijker de woorden van de spreker. Mogelijk zorgt dat ervoor dat ze conceptuele informatie minder goed onthouden. “Het zou zo kunnen zijn dat wie met de hand schrijft de informatie meer verwerkt, en dus meer belangrijke informatie selecteert om op te schrijven. Dat zorgt ervoor dat ze de inhoud efficiënter kunnen bestuderen”, aldus de onderzoekers.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Psychological Science.
 

Bron(nen):