Zo verbeter je je concentratie

Omgaan met afleiding

Getty Images

Terwijl je achter je computer zit om te werken of studeren, liggen er allerlei verleidingen op de loer. Een zoemende telefoon, Facebook. Maar ook stress, vermoeidheid en trek halen je uit je concentratie. Hoe blijf je zulke concentratiekillers de baas?

Even kijken of iemand al gereageerd heeft op je Facebook-foto, checken wie je bericht geretweet heeft of wie je toevoegde op LinkedIn: sociale media eisen constant je aandacht op. Ze zijn natuurlijk heel handig om contacten te onderhouden en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, maar elke statusupdate haalt je ook uit je flow. Wat was je ook alweer aan het doen voordat je naar Facebook surfte?

Wil je geconcentreerd aan het werk, log dan niet in op sociale media-sites. Kun je ze geen hele dag missen? Kijk er dan alleen even op als het toch tijd is voor een koffiepauze.

Stress

Een beetje stress houd je gefocust, maar te veel spanning maakt helder nadenken juist lastig. Wanneer allerlei taken op je bordje liggen, kun je het overzicht kwijtraken. Ongezonde stress kan zich bovendien uiten in lichamelijke problemen, zoals hoofd- en nekpijn. Daarnaast kun je last krijgen van geheugen- en concentratieproblemen. Herken je je hierin? Stop met stressen met deze tips.

E-mail

Een ‘ping’ of een envelopje in beeld is moeilijk te negeren. Bedwing maar eens je nieuwsgierigheid. En als je die mail dan toch geopend hebt, kun je deze toch net zo goed meteen beantwoorden? Voor je het weet is er een kwartier voorbij en kost het heel wat moeite om weer aan de slag te gaan.

Zet de melding (geluid, tekst of icoon) dat er een nieuw mailtje is uit. Open op maximaal drie vaste momenten je mailbox. Plan een half uur in voor het verwerken van je post en sluit daarna het mailprogramma af.

Vermoeidheid

Als je je moe voelt, heb je vaak ook moeite om je ergens op te focussen. Zelfs als je afleiding van buitenaf al zo veel mogelijk vermijdt. Om vermoeidheid aan te pakken, moet je er eerst achter komen waardoor je zo moe bent. Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen vind je in dit artikel.

Smartphone

Misschien nog wel verleidelijker dan het geluid van een binnenkomende e-mail is een piepende telefoon. Elke oproep meteen beantwoorden kost je niet alleen de minuten die je in gesprek bent, maar haalt je ook uit je concentratie. Het duurt even voordat je je werkzaamheden weer hebt opgepakt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor binnenkomende sms’jes en whatsapp-berichten. 

Opperste concentratie nodig? Schakel je telefoon uit. Zet deze pas weer aan als je pauzeert. Verwacht je een belangrijk telefoontje? Maak handig gebruik van de nummermelder. Neem alleen op als een belangrijke beller belt, laat alle anderen doorschakelen naar je voicemail. Luister alle berichten op een vast moment af.

Trek

Zonder goede brandstof functioneren je hersenen niet. Maaltijden overslaan is daarom funest voor je concentratie. Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat je niet halverwege de ochtend afgeleid wordt door een knorrende maag. Voorkom een middagdipje door een lichte te lunch te eten, liefst in combinatie met een wandeling buiten. Daglicht, even bewegen en frisse lucht geven energie en doen wonderen voor je concentratie.

Van alles tegelijk doen

Veel mensen - en met name vrouwen - vinden zichzelf prima multitaskers. Ze denken dat ze meer gedaan krijgen door zich met drie taken tegelijk bezig te houden. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat multitasken je niet productiever maakt. Omdat je je aandacht steeds op iets anders richt, ben je uiteindelijk langer bezig.

Concentreer je dus op één taak tegelijk. Als je een bepaalde klus niet zo interessant vindt, kan dat best lastig zijn. Misschien is de zogenaamde pomodorotechniek dan een oplossing. Zet een wekker op 25 minuten, werk deze 25 minuten aan één taak en hou vervolgens 5 minuten pauze. Na 4 x 25 minuten stug doorwerken heb je een langere pauze van 20 à 30 minuten verdiend. Je kunt hiervoor een simpele kookwekker gebruiken of een pomodoro-app op je telefoon downloaden.

Onderliggende aandoeningen

Ben je zo snel afgeleid dat je niet goed meer kunt functioneren? Concentratieproblemen kunnen ook te maken hebben met een depressie, burn-out, ADD, ADHD, slaapapneu of een schildklierafwijking. Daarnaast zijn er medicijnen die concentratieproblemen als bijwerking kunnen hebben.

Bron 
  • WebMD