Helpt een piercing tegen migraine?

Een ‘daith' of een 'tragus' tegen hoofdpijn en migraine

migraine
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: oorpiercings zouden kunnen helpen tegen migraine. Klopt dat?

Heb je last van migraine? Dan is dat zo vervelend dat je misschien al jaren op zoek bent naar iets wat werkt. Het schijnt dat piercings op een bepaalde plek in het oor - een ‘daith-' en een 'tragus'-piercing - zouden kunnen helpen tegen migraine en hoofdpijn. De kraakbeenpiercings zouden de belangrijke zenuwbaan nervus vagus - die vanuit het hoofd door het hele lichaam loopt en een aftakking heeft in het oor - prikkelen en zo signalen doorsturen naar de hersenen. Daarnaast zouden zulke piercings op de juiste plekken in het kraakbeen hetzelfde positieve effect hebben als acupunctuur. Dat klinkt heel mooi, maar klopt het ook?

'Kwakzalverij'

Volgens arts-onderzoeker Rohit Kharbanda, die bij het Erasmus MC in Rotterdam werkt, klopt het dat stimulatie via transcutane tragus (oorkraakbeen) mogelijk effectief is tegen migraine. Er is alleen een grote 'maar': er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit werkt in combinatie met een piercing. "In mijn optiek is het kwakzalverij."

Dit beaamt ook prof. dr. Jan Versijpt, hoofd Neurologie in het UZ Brussel, tegen de Vlaamse nieuwswebsite HLN. “Aangezien er geen wetenschappelijk uitsluitsel over bestaat, ben ik op dit moment verplicht om te zeggen dat het bij de daith piercing wellicht louter om een placebo-effect gaat.” Hij waarschuwt ook dat het een techniek is die risico's met zich meebrengt, zoals bloedingen of ontstekingen.

Toch een oorpiercing?

Kortom: wil je een piercing in je oor? Doe het vooral omdat je het mooi vindt, maar niet omdat je denkt dat het tegen je migraine of hoofdpijn helpt. Helpt het bij jou wel, dan is dat mooi meegenomen. Zorg dat je het doet bij een piercingshop met een vergunning van de GGD, lees je van tevoren goed in over eventuele risico's en houd je aan de nazorginstructies die je meekrijgt van je piercer.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • hln.be
  • Vereniging tegen Kwakzalverij
  • RIVM