Is langdurig gebruik van migrainemedicijnen schadelijk?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

vrouw met hoofdpijn
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik gebruik al vijfendertig jaar ­medicijnen tegen migraine. Is dit op de lange termijn niet schadelijk voor de bloedvaten?

Ik gebruik al vijfendertig jaar ­medicijnen tegen migraine, eerst Imigran en later Sumatriptan. Is dit op de lange termijn niet schadelijk voor de bloedvaten? 

Imigran en Sumatriptan zijn twee verschillende namen voor hetzelfde medicijn tegen migraine en clusterhoofdpijn. Men denkt dat het effect voortkomt uit het vernauwen van ­bepaalde, dus niet alle, bloedvaten in de hersenen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de drielingzenuw, de vijfde hersenzenuw, er enigermate door wordt onderdrukt. Die zenuw voorziet ons gezicht van gevoel. Vanwege het bloedvatvernauwende effect mag uw medicijn niet voor­geschreven worden aan patiënten die een voorgeschiedenis hebben van vaataandoeningen (beroerte, hartinfarct, etalagebenen etc.). Maar het is dus niet zo dat het ­medicijn de bloedvaten beschadigt.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond december 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond